Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Water is toch maar water, of niet?

consument

ma 12 dec. - 3:18

Wat doen waterfilters met water? Je kan ze overal kopen, maar zijn ze de investering wel waard?
David Van Ooteghem
© Radio2

‘Het water uit onze kraan is alvast niet ongezond’, zegt professor Arne Verliefde van de UGent. Kraantjeswater wordt aan strenge regels onderworpen en streng gecontroleerd, en is in ons land perfect gezond. Kraantjeswater komt trouwens uit dezelfde bronnen als flessenwater.

Je moet geen schrik hebben van stoffen zoals chloor en kalk die in kraantjeswater zitten. Chloor wordt aan het water toegevoegd om ervoor te zorgen dat het water tijdens de verdeling ervan gedesinfecteerd blijft. Het heeft geen invloed op onze gezondheid.

Smaak je het chloor in het water en wil je dat liever niet? Zet je glas kraantjeswater dan even in de koelkast, dan verdwijnt die chloorsmaak vanzelf. Ook kalk heeft geen enkele invloed op onze gezondheid.

heeft het nut om water te filteren?

‘Als het over kwaliteit en gezondheid gaat niet’, zegt professor Verliefde. ‘Je filtert er zelfs mineralen uit die goed zijn voor je lichaam.’ Te zacht water zou kunnen leiden tot hart- en vaatziekten. Water filteren is wel nuttig als je in een huis of appartement woont waar er nog loden of koperen leidingen zijn. Want de filter haalt zware metalen uit het water. Maar als je in een nieuw huis woont, is het geen enkel probleem om water rechtstreeks uit de kraan te drinken.

Als je water eerst door een ontkalker passeert voor het uit je kraan loopt, dan doet die hetzelfde als zo’n waterfilter.

water met een smaak

Maar is gefilterd water lekkerder? Watersommelier Roland Vanden Abbeele testte het voor ons uit. Hij proefde ongefilterd kraantjeswater, gefilterd kraantjeswater, ongefilterd flessenwater en gefilterd flessenwater.

‘Een filter haalt een aantal mineralen uit het water, waardoor je een puurdere en lichtere smaak zal hebben’, zegt de sommelier. Het ongefilterd kraantjeswater haalde hij er meteen uit. Dat smaakt heel anders, dat merkte ook inspecteur Sven op. De andere drie liggen veel dichter bij elkaar. En de sommelier vindt het gefilterd kraantjeswater het lekkerst ‘het water smaakt minder bitter’.

Gefilterd kraantjeswater smaakt dus wel degelijk anders. Het is zachter van smaak. Maar gezonder dan ongefilterd kraantjeswater is het dus niet, tenzij het door loden op koperen leidingen loopt.

Let wel even op als je een waterfilter wil kopen. Onderhoud de filter goed. Want een filter kan een broeihaard zijn voor bacteriën. Je moet de filter dus goed schoonmaken en op tijd vervangen.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet