Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Spits

Waterexpert Marjolein Vanoppen: “We moeten voorzichtig zijn om een droogtezomer te kunnen opvangen en een drinkwaterprobleem te voorkomen”

ma 18 mei - 3:32

We hebben dringend een goede regendans nodig, want er dreigt een enorm watertekort in ons land. Verschillende experts trekken aan de alarmbel en Marjolein Vanoppen is een van hen. Ze is waterexpert bij het onderzoeksplatform CAPTURE en vertelt erover bij David Van Ooteghem in 'Spits.'
© Getty Images

“De makkelijkste manier om het probleem te illustreren is om te vertellen dat de huidige grondwaterstanden even dramatisch zijn als die van vorig jaar. Daarnaast staan we voor de droogste start van het hydrologische zomerseizoen sinds 1901. Het is dus heel dringend en prangend op dit moment. De afgelopen weken regende het nauwelijks, terwijl dit normaliter de periode is waar de grondwaterreserves dienen te worden aangevuld.

“Er is nog geen acuut probleem met drinkwater nu. We moeten wel voorzichtig zijn om een eventuele droogtezomer te kunnen opvangen. We kunnen hier dus het best op tijd aan beginnen om het in de toekomst te voorkomen.”

Er zijn heel veel plannen en goede intenties. Het belangrijkste nu is om dat om te zetten in concrete acties, duidelijke doelstellingen en een duidelijke communicatie naar de burgers.

Het droogteprobleem oplossen

“Morgen zit de Vlaamse Droogtecommissie samen om zich te buigen over het droogteprobleem. Dat is een groep experten en heel wat beleidsmakers. Zij bespreken wat moet gebeuren. Achter de schermen is er al heel veel actie. Er zijn heel veel plannen en goede intenties, veel mensen zijn al bezig met het probleem. Het belangrijkste nu is om dat om te zetten in concrete acties, duidelijke doelstellingen en een duidelijke communicatie naar de burgers. Wat kunnen we verwachten? Wat moeten we eraan doen? Zodat we hier samen tegenaan kunnen.”

“Het is een typisch probleem dat elke zomer op mensen hun radar komt op het moment dat ze beseffen dat de drinkwatervoorraden onder druk komen te staan. Er zijn natuurlijk heel wat dingen die daaraan voorafgaan. Onze waterlopen beginnen lager te staan, de landbouw krijgt minder water, de industrie begint het moeilijker te krijgen… We moeten er echt op tijd aan beginnen als we willen vermijden dat die drinkwatervoorraad in het gedrang komt.

Burgerzin

Ik denk dat we op weg zijn naar een plan om bijvoorbeeld zwembaden niet meer te vullen of gazons te besproeien. Ik denk dat het opnieuw code geel of oranje zal zijn, maar er moet duidelijk over worden gecommuniceerd. Mensen moeten weten waaraan en vanaf. Waar staan ze? Wat kunnen ze zelf doen om hun steentje bij te dragen? We zien dat dit tijdens de hele coronacrisis goed werkt. We kunnen dus vertrouwen op het gezond verstand en hun inzet. We hopen dat dit in zake droogte op dezelfde manier kan verlopen.”

“Ook nu al kan je verschillende dingen doen tegen droogte. We moeten het hele jaar door spaarzaam zijn met drinkwater. We moeten leren heel bewust omgaan met water verbruiken, of het nu een regenseizoen is of niet. Het is eigenlijk te gek dat we ons gazon besproeien met drinkbaar water, dat je je auto wast met drinkbaar water, … Als iedereen hier op dagelijkse basis bij zou stilstaan, zijn we al een hele stap vooruit. Een regenton zetten, is altijd een goed idee!”

“De droogte voorspelt vaak een hete zomer, al is dat heel moeilijk. Als het loopt zoals we de afgelopen jaren gezien hebben, kunnen we ons wel verwachten aan een hete zomer. Onze handen kunnen we natuurlijk nog steeds wassen tegen het coronavirus. Dat is ook echt prioritair. Handen wassen is een heel klein percentage van al het water dat we verbruiken.”

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet