
de inspecteur
We zijn als patiënt te weinig geïnformeerd over onze ziekenhuisfactuur, maar dankzij deze quiz leer je al heel wat bij!
za 13 mrt. - 4:40

Ook De Inspecteur krijgt veel vragen en klachten van luisteraars die plots honderden euro's extra moeten betalen na een behandeling of een verblijf in het ziekenhuis.
Bij Manuelle uit Destelbergen gebruikt de dokter tijdens de ingreep een geneesmiddel dat niet wordt terugbetaald, de kostprijs van bij 400 euro moet Manuelle zelf ophoesten. Frieda uit Antwerpen kiest voor éénpersoonskamer tijdens haar ingreep, de ereloonsupplementen die ze daardoor moet bijbetalen bedragen bijna 1.000 euro.
Patiënten beter informeren
Manuelle en Frieda trekken allebei dezelfde conclusie: "Niemand had ons vooraf ingelicht over extra kosten die het ziekenhuis zou aanrekenen." En die klacht hoort het Vlaams Patiëntenplatform vaak, vertelt directeur Ilse Weeghmans.
"Zowel bij ons als bij Ombudsdiensten van de ziekenhuizen regent het klachten over patiënten die schrikken van een dure factuur", zegt Weegmans. "Vaak is de rode draad dat mensen niet op voorhand worden geïnformeerd over wat hun behandeling of opname zal kosten. En dan schrikken ze achteraf dus van de factuur die ze krijgen."
Eigenlijk is de rode draad vaak dat mensen op voorhand niet worden geïnformeerd over wat hun behandeling of opname zal kosten.
"De meeste klachten die we horen gaan over extra's zoals internet of water op de kamer, of geneesmiddelen waar de patiënt zelf nog voor moet betalen. We horen ook veel klachten over éénpersoonskamers, daar komen vaak de ereloonsupplementen van dokters en artsen bij. Die kunnen vooral bij niet-geconventioneerde artsen flink oplopen, want bij hen liggen de prijzen niet vast. Mensen gaan er vaak ook van uit dat hun hospitalisatieverzekering alles zal terugbetalen, maar dat is lang niet altijd het geval."
Een quiz waar je wat van op steekt
Het Vlaams Patiëntenplatform patiënten beter informeren over de ziekenhuisfactuur die hen te wachten staat. Daarom lanceert de organisatie vandaag een quiz die iedereen kan spelen. "En je kunt er ook nog wat van opsteken", zegt Ilse Weeghmans: "Patiënten, burgers, zorgverleners of medewerkers van de ziekenhuizen... iedereen kan de quiz spelen. Tijdens het spelen krijg je ook info en steek je iets op over je ziekenhuisfactuur. We hopen dat we de patiënt op die manier kunnen laten stilstaan bij mogelijke extra kosten".
In die quiz krijg je tijdens het spelen info en steek je dus meteen iets op over je ziekenhuisfactuur
De quiz is voor het Vlaams Patiëntenplatform vooral ook een manier om te checken waar de nodig liggen, waarover patiënten betere info moeten krijgen. Weeghmans: "Hopelijk steken dus ook wij er wat van op. Waaraan hebben patiënten nood? Op welk moment of over welk aspect moeten ze beter geïnformeerd worden? Het zijn zaken die we later vanuit het patiëntenplatform kunnen doorgeven aan de sector en de ziekenhuizen, en aan het beleid."
Klaar om je kennis te testen te spelen? Via deze link speel je de quiz. Succes!