Weerman Geert Naessens: "Ja, het is in de zomer vaak mooier weer aan de kust"
aha
wo 9 aug. - 9:30
“Ja, het is zo dat het aan de kust zonniger is dan in het binnenland”, antwoordt Geert Naessens volmondig. “Maar dat is niet het hele jaar zo. Vooral in de lente en zomer is het aan zee duidelijk veel zonniger dan in het binnenland. Er zijn dan inderdaad veel minder buien aanwezig.”
Zeewater
Dat heeft te maken met het zeewater: “Je kan het zelf gemakkelijk testen. Water reageert traag op temperatuur. Als je bijvoorbeeld in een warme periode een klein zwembadje buiten zet, duurt het een tijdje voor dat water opwarmt. Het werkt hetzelfde in zee. De zee warmt traag op. Het duurt een heel voorjaar en een stukje van de zomer voor die echt op temperatuur komt.”
Convectie
Land warmt veel sneller op: “Als je één warme dag hebt, warmt het land gemakkelijk op. Je krijgt convectie. Dat wil zeggen dat de warme lucht die aan de grond zit, begint op te stijgen. Als die lucht opstijgt, kan die minder waterdamp bevatten. Hoe meer lucht stijgt, hoe meer die afkoelt. Dus automatisch komt het water dat in die lucht zit, eruit boven dat land in de vorm van wolken en buien. Aan zee heb je dat niet. Het water warmt veel trager op, waardoor je die opstijgende luchtstromingen niet terugvindt. Je krijgt dus ook geen vorming van wolken.”
Integendeel: “Boven land ontstaat er zogezegd een tekort aan lucht. Want de lucht die daar is, stijgt. Waardoor de lucht wordt vervangen door lucht die vanaf de zee binnenwaait: de zeebries. Als er aan de kust geen wolken hangen, krijgen we die heldere zeelucht die aan de kust binnenwaait. Vandaar dat het in de zomer heel dikwijls veel beter weer is aan zee dan landinwaarts.” In de winter heb je het omgekeerde effect. Het regent meer aan zee en het is warmer landinwaarts. “De watermassa koelt trager af, waardoor je gemakkelijk wolkenvorming krijgt aan zee.”