Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: radio2 middag in oost-vlaanderen

radio2 middag in oost-vlaanderen

Weet jij wat een schrijftolk is?

do 17 jan. - 2:36

Er is een tekort aan schrijftolken. Iedereen kent de term gebarentolk, maar een schrijftolk is niet zo bekend. Een schrijftolk is iemand die naast een slechthorende of dove student in de klas zit en de les in grote lijnen uittypt. Het biedt een grote meerwaarde aan zulke studenten in het reguliere onderwijs. Dat tekort moet dus worden opgelost.
Schrijftolk Wilfried De Koster en Linde

Tekort

In 2018 werden er in Vlaanderen 11.600 schrijftolkuren aangevraagd in het onderwijs, waarvan er slechts 9.900 konden worden ingevuld. Dat betekent dat veel studenten geen hulp konden krijgen. In totaal zijn er ongeveer 70 tolken in Vlaanderen, die al de uren moeten invullen. Dat zijn er dus veel te weinig dus en heeft een heel duidelijke reden: de financiering. 

Wilfried en Linde

Wilfried is één van de 70 schrijftolken in Vlaanderen. Hij werkt in het Sint-Jozefcollege in Aalst. Zijn dochter werkt bij het CLB in die school en vroeg hem zes jaar geleden of hij schrijftolk wilde zijn voor Linde. Ondertussen zit hij al zes jaar aan de zijde van Linde, die dit jaar zal afstuderen en naar een andere school zal gaan.

Wilfried is voor haar een echte meerwaarde in de klas. Dankzij hem kan ze in het reguliere onderwijs aansluiten bij de studenten. Linde is volledig doof, maar heeft wel twee hoorimplantaten, waardoor ze bepaalde klanken kan opvangen. Ze kan ook perfect liplezen en heeft dus geen gehoor nodig wanneer ze tegen iemand praat die ze ziet babbelen. Maar in de klas hoort ze niet wat andere leerlingen uitspoken. Ook de vragen die zij stellen, hoort ze niet, behalve als ze hen rechtstreeks aankijkt. Wilfried zorgt ervoor dat zij daar niets van mist. Hij typt elk geluid dat hij hoort. Dat gaat van babbelende leerlingen achteraan in de klas tot hoestbuien. Linde spiekt dan steeds van het scherm van Wilfried of ze iets gemist heeft en dat is een grote meerwaarde voor haar in de klas.

Wij brachten hen een bezoekje in de les:

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet