Weet wie je eet: Agnès Sorel-soep
ma 29 feb. - 9:00
Het is maar weinigen onder ons gegeven: een gerecht 'krijgen' dat je naam draagt. Deze week stellen we er vier voor...

Het is maar weinigen onder ons gegeven: een gerecht 'krijgen' dat je naam draagt. Deze week stellen we er vier voor, met bijhorend origineel recept.
Agnès Sorel
Agnès Sorel was in de 15de eeuw de maîtresse van de Franse koning Karel VII. Agnès voerde aan het Franse hof het decolleté met ontblote schouders in. Daarmee was ze een echte trendsetter, want vele dames van stand volgden haar voorbeeld.
Auguste Escoffier gaf haar naam aan verschillende gerechten van hem: de meest bekende is de Agnes Sorel-soep een fluwelige kippenvelouté met kip, rundstong en Parijse Champignons

Recept Agnes Sorelsoep
Ingrediënten (voor 6 personen)
Voor de kippenbouillon:
- 1 kip
- 1 ui
- 2 wortelen
- 3 selderstengels
- 2 witte preistengels
- 2 laurierblaadjes
- 2 kruidnagels
- Peper & zout
Voor de soep
- 90 g boter
- 90 g bloem
- 5 el fijngehakte champignons
- 75 g fijngehakte gerookte rundstong
- 1/2 kippenborst, fijngehakt
- 1/2 dl room
- 1 eierdooier
- 2 el gehakte peterselie
Bereiding :
- Maak de bouillon door alle ingrediënten een uurtje zacht te laten koken in drie liter gezouten water. Haal de groenten en de kip uit de bouillon, laat afkoelen en klaar de bouillon. Hou de helft van een kippenborst opzij, de rest kun je gebruiken om vol-au-vent te maken.
- Maak een roux van de boter en de bloem en doe er alle bouillon bij. Roer goed.
- Stoof de champignons op een laag vuur in wat boter en doe ze bij de soep. Voeg de rundstong en de kip toe en laat even doorkoken. Klop de room en de eierdooier samen los, giet het mengsel in een soepterrine en giet er de kokende soep bij. Serveer met wat fijngehakte peterselie.
