Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

  • Antwerpen

mis niets!

Aha!

Radio 2 stelt voor

consument

Erop uit

Welke wetten en regels hanteert De Radiorechter?

wo 16 mei - 6:08

Radiorechter Jan Nolf buigt zich deze week over de keuken van Els. Na 13 jaar wordt haar witte keuken geel, ook de plaatser en de producent zitten verveeld met de zaak. Maar die keuken staat er ondertussen wel al 13 jaar. Op welke wetten en regels baseert de Radiorechter zich voor z'n uitspraak?

Els kocht de keuken bij haar plaatser Tom, hij kocht zijn materiaal bij producent Bart. Dat wil zeggen dat er in dit verhaal 2 contracten zijn afgesloten. Enerzijds heb je het contract tussen Els en Tom, anderzijds dat tussen Tom en Bart. Dat laatste is een handelsverkoop, daarbij gelden andere regels (handelsrecht) die er voor jou als consument weinig toe doen.

Contract Els - Tom

Dit is het meest interessante contract omdat dit het type contract is dat jij als consument ook regelmatig afsluit. Een contract tussen koper en verkoper, een aannemer in dit geval. 

In dit contract gaat het niet enkel over een aankoop (namelijk de keuken, het materiaal zelf) maar ook over een dienstverlening, het plaatsen van de keuken (goed vakmanschap wordt van Tom verwacht). Bij dit contract zijn niet de wetten uit het handelsrecht van toepassing, maar die uit het burgerlijk recht.

De normale garantieregels van 2 jaar zijn hier aan verbonden maar omdat het probleem pas opduikt na meer dan 10 jaar zijn die al lang verstreken. Na de garantietermijn kunnen er natuurlijk wel nog zichtbare of verborgen gebreken optreden. Als je dergelijke problemen opmerkt is het aan jou om die binnen een redelijke termijn te signaleren aan de verkoper of de aannemer. Doe dat dus ook na de 2 garantie!

Moeilijke zaak

"Hier zitten we echt wel met een heel moeilijke zaak", zegt Radiorechter Jan Nolf. "Vroeger kon je een procedure voor schadevergoeding bij contractuele zaken tot 30 jaar instellen, maar dat is teruggebracht naar 10 jaar. Dat betekent dus dat je, volgens de letter van de wet, na 10 jaar niet meer kan procederen voor contractuele zaken. Mensen samenbrengen in de hoop een compromis te vinden is dan je enige optie. En gelukkig is er De Radiorechter die daar mee kan voor zorgen!"

Meer zoals dit ..

Blijf op de hoogte

& wees als eerste bij voor tickets, meet and greets of gewoon de nieuwe podcasts.

Volg ons op

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet