Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Wereld Alzheimer Dag: "Het leven van mensen met dementie kan wél nog zin hebben"

Aha!

do 21 sep. - 8:18

“Mensen met dementie zijn meer dan alleen nog maar een plant of een lege huls”, zegt Jurn Verschraegen, directeur van het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen. “Wij willen al jaren dat onrealistisch beeld wegwerken. Met tv-series zoals Thuis, restaurant Misverstand en ook de podcastreeks Mistlicht van Sven Speybroeck, willen wij samen met onze partners duidelijk maken: het leven met dementie heeft wél nog zin, is niét mensonwaardig.”
Oma en kleinkind knuffelen
© Unsplash

Heeft het nog zin?

De meest gestelde vraag van familieleden over hun dierbare met dementie is: ‘Heeft het wel nog zin dat ik op bezoek kom?’ Natuurlijk heeft dat nog zin. “Je relatie met je geliefde met dementie moet gefocust zijn op opnieuw verbinden. Je ziet familieleden stralen als hun tante of oom ineens begint mee te neuriën met klassiekers uit hun jeugd, zoals de Lichtjes van de Schelde. Ineens zie je dan de opluchting op hun gezicht: het heeft wél nog zin dat we komen.”

Absoluut not done: ‘weet je nog wie ik ben?’

Wat je absoluut niet mag doen met iemand met dementie is die op de rooster leggen: Weet je nog wie ik ben? Wat heb je vanmiddag gegeten? Ben je hier graag? “Als je dat doet, dan lijkt het wel alsof je die persoon een examen laat afleggen. Het gesprek zal snel eindigen op die manier en is niet comfortabel voor de persoon met dementie én de bezoeker.”

Hoe pak je het dan wel aan? “Als je bij iemand met dementie op bezoek gaat, stel je meteen voor. Spreek vanuit het nu: wat een mooie bloemen heb je hier. En ze ruiken zo lekker. Praat in korte zinnen met één duidelijke boodschap. Geef de ander tijd om te antwoorden.”

Onderwerp mensen met dementie niet aan een examen: Weet je nog wie ik ben? Stel je in plaats daarvan meteen voor.

— Jurn Verschraegen, dementie Vlaanderen

Geruisloos corrigeren

“Als je oma van 85 jaar oud zegt ‘Ik ben gisteren nog bij mijn mama geweest en ik moet je veel groeten doen’ dan zeg je niet dat dat niet kan omdat die al lang dood is. Op die manier haal je oud leed naar boven en maak je mensen emotioneel. Wat je wel kan doen is geruisloos communiceren. Je antwoordt dan met: ‘Ah ja, vertel eens over je moeder. Wie was ze?’ Door dat in de verleden tijd te stellen, geef je de persoon de kans zich te herpakken en laat je die in zijn waarde.”

Aanraken of niet

Iedereen heeft zijn persoonlijke bubbel. Je zou misschien de neiging kunnen hebben om iemand met dementie – als die niet meer kan communiceren bijvoorbeeld – meer aan te raken, te knuffelen. Maar iedereen heeft een andere ‘personal space’. “Voor de één is 1 meter afstand al dicht, de ander geeft je onmiddellijk een kus op de mond. Hou daar rekening mee. In therapie bestaat zoiets als een snoezelbad. Dat is een bad met heel warm water, een hoge kamertemperatuur en met rustige achtergrondmuziek waarin je kan wegdoezelen of -dromen. Dat zou enorm rustgevend zijn. Maar niet iedereen heeft dat graag. Sommige mensen hebben nog nooit van hun leven een bad genomen of vinden het niet fijn om naakt te zijn bij iemand.”

Beweging ontspant

Het belang van bewegen heeft meer dan ooit zijn nut bewezen. We hebben in volle COVID-crisis ervaren hoe belangrijk dat is. “Bewegen wordt meer dan ooit als tip gegeven aan mensen met dementie: het stimuleert de cognitie. Ga dus wandelen, samen fietsen. Het neemt de stress, angsten en onrust weg. Het zorgt voor een betere nachtrust.”

Drie basistips in de omgang met mensen met dementie: onderwerp ze niet aan een examen, respecteer hun personal space en ga samen bewegen.

— Jurn Verschraegen, dementie Vlaanderen

Beeldvorming

Op TV is veel aandacht voor mensen met jongdementie. “Denk aan restaurant Misverstand, met de fiets voor Te Gek!? de Mont Ventoux op en ikzelf ben gaan stappen in Nepal en de Alpen met mensen met jongdementie. Maar wat ouderen met dementie te vertellen hebben, dat is moeilijker in beeld te brengen. Dat is nog een werkpunt. Maar wat wel héél positief is, is dat ouderen zonder dementie wel meer en meer gehoord worden. Zo verschijnt binnenkort ook het boek van Knack-journaliste Ann Peuteman: Rebels, over leren van rebellen op latere leeftijd. Aanrader.”

Meer over dementie weten? Expertisecentrum Dementie Vlaanderen

Beluister ook de podcast van Sven Speybroeck over de dementie van zijn mama: Mistlicht op VRT MAX.

Podcast Mistlicht / Jurgen Verschraegen
© VRT / Expertisecentrum Dementie Vlaanderen

Podcast Mistlicht / Jurgen Verschraegen

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet