Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

  • Antwerpen

mis niets!

Aha!

Radio 2 stelt voor

consument

Erop uit

Wespen op afstand houden? "Vermijd zoete parfums"

vr 3 sep. - 8:53

Feit is dat de wesp niet echt welkom is als we gaan picknicken, een terrasje doen of gezellig willen barbecueën. De wesp vliegt in de drank, snoept van de tafel, is ontzettend volhardend en kan lelijk steken. En toch, toch is de wesp een nuttig beestje!

Eerst een vooral: dat er tegen het einde van de zomer meer wespen zijn, is op zich normaal. Joerie Cortens van Natuurpunt: "In augustus zijn de larven in de nesten bijna volgroeid en trekken ze het nest uit op zoek naar zoetstoffen. Hun zoektocht eindigt pas wanneer het kouder en natter wordt, gewoonlijk rond eind oktober, begin november."

Let op met zoete parfums

Die zoetigheid is limonade, uiteraard, maar ook sommige zoete parfums. Opletten is hier de boodschap! De sterke geur van een parfum is voor een wesp ‘natuur-vreemd’. Het brengt het beestje in de war waardoor hij fel kan reageren en zelfs een aanval inzetten. Daarom: trek je de natuur in of ga je ergens waar je weet dat er veel wespen kunnen zijn, vermijd dan sterk ruikende zoete parfums. 

Wespen zijn onverschrokken. Ze laten zich niet makkelijk uit het lood slaan.

— Joerie Cortens

Dat wespen agressiever zijn dan bijen, zoals wel eens wordt gezegd, is op zich niet helemaal waar, weet Joeri Cortens. "Wespen zijn wel onverschrokken. Ze laten zich niet makkelijk uit het lood slaan. In hun zoektocht naar eten schrikken ze er niet voor terug om heel dichtbij te komen. Sla je ze weg, dan komen ze meestal nog eens terug."

Wespen zijn nuttige diertjes!

Ze zijn irritant, dat is waar, maar ze vervullen ook een belangrijke rol. Om de larven in het nest te voeden, vangen de werksters vliegen en muggen. Een nest van 6.000 wespen kan zo in één week een half miljoen vliegen en zo’n 130.000 muggen vangen. 

Ze dienen ook als natuurlijke opruimingsdienst. Kadavers van kleine zoogdieren, amfibieën en vogels worden in stukjes gebeten en gevoederd aan de larven.

Meer zoals dit ..

Blijf op de hoogte

& wees als eerste bij voor tickets, meet and greets of gewoon de nieuwe podcasts.

Volg ons op

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet