Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: radio2 middag in west-vlaanderen

radio2 middag in west-vlaanderen

West-Vlaams met Chris Dusauchoit: "kiezige kieszak"

Radio 2 West-Vlaanderen stelt voor

vr 12 jun. - 6:26

We gaan een nieuw weekend tegemoet, met min of meer aangename temperaturen en af en toe zon, dus je kunt er gif op innemen dat er best wat volk zal afzakken naar de kust, net als in het Pinksterweekend. En wat is Chris Dusauchoit daar vooral van bijgebleven? Het afval dat er werd achtergelaten.
© Foto: Radio 2

Veel mensen zijn echte vuillakken en nemen hun afval niet mee maar gooien het waar ze staan. Nu voor dàt soort mensen hebben wij een prachtig West-Vlaams woord en dat is "kieszakken", iets wat vuil en vies en smerig is dat noemen wij "kiezig". Een synoniem voor "kieszak" dat ik wel vaak hoorde en gebruikte is "kieslander". Mijn vrouw wil de drolletjes van de hond nooit oprapen, want ze vindt dat "kiezig" en dus moet ik dat doen, wat had je gedacht.

Afkeur bij het kiezen

De herkomst van dat woord is wel heel bijzonder, je zou kunnen denken dat het afgeleid is van het keurige Nederlands ‘kijzig’ maar dat bestaat niet. Het komt van "kies". Niet die tanden in je mond maar het bijvoeglijk naamwoord dat je terug hoort in "kieskeurig". Het betekent niet zomaar content met het eerste het beste, een beetje moeilijk tevreden te stellen. En dan is er een vreemde betekenisoverdracht geweest, dat waar je afkeur van hebt bij het kiezen, dat wat je vies vindt, dat is uiteindelijk "kiezig" geworden. Een beetje zoals je vies kunt zijn van iets dat je vies vindt.

Ik hoop dat de "kieszakken" en "kieslanders" dit weekend proper genoeg zijn om hun afval mee naar huis of de dichtstbijzijnde "vuulbak" te nemen. 

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet