Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

  • Antwerpen

mis niets!

Aha!

Radio 2 stelt voor

consument

Erop uit

West-Vlaams met Chris Dusauchoit: "tienke, prente, mokstje"

vr 20 nov. - 12:11

Het Vaticaan onderzoekt of Paus Franciscus een foto zou geliked hebben van een jongedame in een soort schooluniform, maar met ontblote bips. Chris kijkt ook graag naar mooie vrouwen. Daar bestaan enkele heel mooie West-Vlaamse woorden voor.

De eerste die bij me opkomt is “tienke”, meestal voorafgegaan door het bijvoeglijk naamwoord hete. “’t Is een hete tienke, dadde.” Ik kan er niet aan doen, maar de oorspronkelijke betekenis van tienke is een zeelt, een karperachtige zoetwatervis …

Dan heb je ook het prachtige woord “prente”, dat is makkelijk uit te leggen, die vrouw ziet eruit als een prentje, erg goed dus. Al vind ik dat raar, want voor een prent of een kaartje gebruiken we in West-Vlaanderen veel vaker het woord “zantje”. Denk maar aan een doodsprentje dat bij ons een “doozantje” heet.

Er is ook nog “brokke”, ook in die betekenis naar mijn West-Vlaams taalgevoel enkel voorafgegaan door heet: “’t is een hete brokke, de die.” Maar het mooiste voor mij is toch het woord “mokke”. Dat kan een beetje brutaal klinken maar als je dat verkleint naar “mokstje” is er denk ik niemand die niet een beetje gaat smelten. En toch is de herkomst van dat woord helemaal niet zo schattig. In Nederland hoor je wel eens het woord “mokkel”, wat je zou kunnen vertalen als “stoot”. Dat en “mokke” zouden komen van het oud-Duits voor, het spijt me vreselijk, een zeug!

Als je nog iets zoekt om op te kauwen met kerst of oudjaar dan kan ik je de Brugse mokken aanraden, hele lekkere koekjes zijn dat!

Meer zoals dit ..

Blijf op de hoogte

& wees als eerste bij voor tickets, meet and greets of gewoon de nieuwe podcasts.

Volg ons op

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet