Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top30

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: radio2 middag in west-vlaanderen

radio2 middag in west-vlaanderen

West-Vlaamse zwembaden niet toegankelijk genoeg

za 13 mei - 0:44

Maar 7 van de 29 zwembaden die onderzocht zijn, krijgen een voldoende voor toegankelijkheid.
Zwembad, Ieper, toegankelijkheid

De provincie liet onderzoeken hoe toegankelijk de West-Vlaamse zwembaden zijn voor mensen met een beperking. De resultaten zijn voorgesteld in het stedelijk zwembad van Ieper. En die resultaten zijn niet goed. Amper 7 zwembaden konden een goed rapport voorleggen. De onderzoekers gingen na hoe het is gesteld met de parkeergelegenheid, toegangspaden, cafetaria, ingang en of toiletten en kleedruimtes aangepast zijn.

Nieuwe zwembaden scoren beter

Vooral de nieuwste zwembaden die na 2010 zijn gebouwd, scoren beter. Sindsdien is een vlotte toegankelijkheid noodzakelijk om een bouwvergunning te krijgen. De zeven toegankelijke West-Vlaamse zwembaden zijn: Sport Vlaanderen Sportcentrum in Blankenberge, het Jan Guillinibad, S&R Olympia in Brugge, het Stedelijk Zwembad Ieper, De Krekel in Izegem, Sportoase Duinenwater in Knokke-Heist en De Kouter in Poperinge. Ook zwembaden die onlangs grondig zijn gerenoveerd, zijn beter uitgerust onder andere met zwembadrolstoelen of mobiele tilliften.

"Vooral de overgangszones tussen droge en natte zones zijn niet in orde. Die zijn vaak te smal voor mensen met een rolstoel. Zij moeten dan een omweg nemen of rekenen op hulp van medewerkers," zegt Tine Missine van Inter, dat het onderzoek heeft gevoerd.

De balies scoren opvallend slecht: slechts 4 zwembaden zijn zelfstandig toegankelijk. De balies zijn meestal niet 'onderrijdbaar' voor rolstoelen en ook te hoog voor rolstoelgebruikers. Ook in de cafetaria kunnen rolstoelen vaak niet onder de tafels rijden.

Heel vaak zijn er ook geen aparte kleedkamers voor rolstoelgebruikers. Zij moeten dan een groepskleedkamer nemen. Aangepast sanitair is er nauwelijks en als het er wel is, is de ruimte vaak te klein en is ze verkeerd ingericht. Bij de gemeenschappelijke douches ontbreken regelmatig een douchezitje en beugels.

Actieplan voor elk zwembad

Er wordt nu aan de slag gegaan met de resultaten van het onderzoek. Per zwembad is een actieplan opgemaakt om de toegankelijkheid te verbeteren: van kleine wijzigingen in functie van afwerking of inrichting tot aanpassingen aan het gebouw waar verbouwingen voor nodig zijn. De komende jaren worden er in West-Vlaanderen  verschillende nieuwe zwembaden gebouwd.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet