Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: radio2 middag in west-vlaanderen

radio2 middag in west-vlaanderen

Westkust experimenteert met hoogtechnologische scanners

do 24 mei - 0:41

De politie gaat aan de kust in Nieuwpoort, Koksijde én De Panne de zee beter controleren met nieuwe scanners die meer kunnen detecteren dan wat de gewone radar kan zien. Het is een test, samen met andere Europese landen.

Door de nieuwe scanners van het Europese SafeShore-project zal de politie zien wanneer er drugsleveringen met drones of vissersbootjes aan onze kust gebeuren. Ze gaan ook sneller kunnen ingrijpen wanneer er vluchtelingen naar het Verenigd Koninkrijk proberen te varen in rubberbootjes. Tijdens de testfase zal een mobiel systeem alle bewegingen op het strand registreren. 

Hoogtechnologische systemen

Het mobiel systeem is een technologisch hoogstandje. Aan de hand van lasertechnologie, geluidssensoren, een scherpe camera en apparaten die de communicatie van de afstandsbedieningen van drones kunnen opvangen, wil de politie een soort schild maken waarmee de kust beschermd kan worden tegen criminaliteit en zelfs aanvallen met drones. Met hetzelfde systeem kan de politie naast de criminaliteit ook vissersboten en kitesurfers die in de problemen zitten, helpen. 

Niet voor meteen

Het gaat helaas nog jaren duren voor het Europees project ook in de praktijk wordt gezet. Vandaag is het bereik van de scanner nog beperkt, daarom zal de controle zich vooral focussen op strategische plaatsen aan de havens en de kerncentrales. De testfase duurt tot eind dit jaar, erna zal het ook in Israël en Roemenië getest worden.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet