Wie zijn de Strafste Gentenaars?
di 12 mrt. - 7:34

In de categorie 'Academisch': Sylvia Van Peteghem
Sylvia Van Peteghem is de drijvende kracht achter de renovatie van de Boekentoren. Daarom is ze verkozen als strafste academicus. En daar is ze trots op, zeker met tegenstanders als Koen De Bosschere (de man achter Durf Ondernemen) en Jacques van Keymeulen (de laatste dialectoloog die met emeritaat is gegaan).
"De twee andere genomineerden apprecieer ik enorm. Maar ik ben ongelofelijk blij, want de Boekentoren is een symbool geworden van de Gentse universiteit. En geef toe: hij is toch wel vree schune!" lacht Van Peteghem. "De Boekentoren is door het ontwerpteam van Robbrecht en Daem al zo mooi verbouwd... Het is echt aangenaam om daar te werken."
In de categorie 'Cultuur & media'
én Allerstrafste Gentenaar: Lukas Dhondt
De grote winnaar van de avond was regisseur Lukas Dhondt. Hij werd niet alleen verkozen als strafste culturo, hij is ook bekroond tot "Allerstrafste Gentenaar".
Zijn debuutfilm Girl, over een meisje dat geboren werd in een jongenslichaam, werd laaiend enthousiast onthaald. "Ik ben zo blij dat er 300.000 mensen in de cinema zijn gaan kijken. Ik voel mij echt gedragen door het volk", zegt de regisseur.
"Ik ben een supertrotse Gentenaar. Ik ben hier geboren, ben hier naar school gegaan. Om nu door de Gentenaar verkozen te worden als allerstrafste... Dat is een bijzonder gevoel. En ik hoop dat ik op dezelfde manier kan blijven verder doen: dat ik de kans krijg om nog heel veel films te maken en dat de mensen geïnteresseerd blijven!"
In de categorie 'Cultuur & media' nam Dhondt het op tegen regisseur Felix Van Groeningen en Guido De Leeuw, één van de oprichters van Trefpunt.
In de categorie 'Evenementen': Openleggen van de Reep
Na 58 jaar ging de Reep opnieuw open. Daarmee werd een historische fout rechtgezet, want nu stromen de Leie en de Schelde opnieuw samen in Gent. En daar is de Gentenaar blij om, want ze hebben dat evenement verkozen tot strafste evenement.
Het is een beetje een atypische winnaar, zeker met tegenstanders als de indrukwekkende vuurspuwende draak op het Belfort, en het Lichtfestival, dat maar liefst 400.000 bezoekers naar Gent lokte.
Chris Danckaerts, gedelegeerd bestuurder van de Vlaamse Waterweg: "Met dit project hebben we de Gentenaars iets teruggegeven dat altijd van hen geweest is. De andere twee evenementen zijn ook echt van waarde, maar dit is iets blijvends. De mensen kunnen er elke dag van genieten."
In de categorie 'Muziek': Wim Claeys
Wim Claeys was al voor de derde keer genomineerd om de strafste Gentse muzikant te worden. Nooit eerder wist hij de prijs effectief in de wacht te slepen. "Maar driemaal is scheepsrecht, hé!" lacht Claeys. Hij won van Helmut Lotti en Lady Linn.
De zanger zet zich in om het Gents dialect in leven te houden. "Gent heeft een enorm grote liederenschat. Sommige liedjes gaan terug tot het begin van de jaren 1800. En die liedjes werken heel verbindend, zeker bij kinderen. Ik ben in meer dan 20 scholen langs geweest. En welke nationaliteit die kinderen ook hebben... Op het moment dat ze die liedjes zingen, voelen ze zich Gentenaar."
In de categorie 'Onderneming': North Sea Port
Het mocht niet wezen voor autodeelbedrijf Cambio en de sociaal-culturele ondernemingen Cirq en Refu Interim. Want North Sea Port is de strafste onderneming, volgens de Gentenaar. Eind 2017 is de Gentse haven samengesmolten met die van Terneuzen en Vlissingen in Nederland. En dat heeft blijkbaar een indruk nagelaten.
Daan Schalck staat mee aan de wieg van de fusie en is enorm blij met de prijs. "North Sea Port is een ondernemersverhaal. Een verhaal over centen, over groter en beter. Maar uit deze erkenning blijkt dat de gewone mens weet waar we mee bezig zijn en dat ze appreciëren dat we die stap gezet hebben. Zonder zo'n draagvlak bij de Gentenaar, heb je geen haven."
In de categorie 'Sport': Bashir Abdi
Bashir Abdi was net terug van Londen, waar hij zilver pakte op de halve marathon, en hij valt alweer in de prijzen in zijn thuisstad. De atleet is verkozen tot strafste sportman. Hij nam het op tegen hockeyspeler Florent van Aubel en roeier Tim Brys.
"Om zo goed te presteren, moet je ook veel opofferen. Ik ben vaak ver weg van mijn comfortzone en van het luxeleven. Dus ja, heel veel opoffering... En dan hoop je gewoon dat de resultaten en de erkenning volgen", zegt Abdi.
Naast prestaties neerzetten op sportief vlak, houdt Abdi zich ook sociaal bezig. Hij heeft een eigen organisatie, vzw Sportaround. Bashir Abdi: "Kinderen die niet de mogelijkheid hebben om te sporten, geven wij wel de kans om te sporten. Ik was ooit in dezelfde situatie, dus ik voel mij een beetje verplicht om kinderen de nodige kansen te geven."