Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

consument

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

radio2 natuurweekend

Afbeelding van het programma: de madammen

de madammen

Wim Opbrouck bedankt zijn leerkrachten: "Mensen die het vuur aansteken bij iemand, dat is zo belangrijk"

wo 20 nov. - 9:34

Wim Opbrouck nam Anja mee naar de plek waar de kiemen gelegd werden van zijn carrière als acteur: de vroegere muziekschool van Harelbeke.

Wim Opbrouck is veel van zijn leerkrachten dankbaar. Zo volgde hij eerst notenleer en pianolessen bij meneer Byttebier, om daarna in de goede handen te komen van mevrouw Leire voor de lessen voordracht. "In haar lessen is er voor mij iets gebetonneerd, een liefde voor taal, literatuur, poëzie en toneel. Maar meer nog, zij wou gewoon ook betere mensen van ons maken, dan puur alleen toneelspelers."

Hij herinnert zich de allereerste les nog erg goed. "In de eerste les werden alle bankjes aan de kant geschoven en werd er één lange rij gemaakt. Dat was overweldigend, want er stond één jongen een gedicht voor te dragen. Ik was compleet onder de indruk. Mevrouw Leire vroeg mij wat ik ervan vond. Waarop ik zei dat ik er nog maar pas was en er nog niets van kon vinden. Ik stamelde uiteindelijk dat ik het heel mooi vond. Dat was echt een ding bij haar: een mening hebben."

"Onderwijs is de basis van alles"

Ook later bleven de levenslessen van mevrouw Leire belangrijk. "Toen ik naar de toneelschool in Antwerpen ging, was ik raad bij haar gaan vragen. Toen vertelde ze dat ze niet gewoon ging zeggen dat ik het moest doen. Want ikzelf alleen kon dat beslissen. Ze ging nooit zeggen: 'ik heb hier een talentje zitten', zoals zovelen doen. Daarom wou ik zo graag terugkomen naar deze school, om nog eens hulde te brengen. Want het onderwijs is zo belangrijk. Dat het aanbod er is, dat er ook kunstenonderwijs is, dat er niet in beknibbeld wordt. Dat er goede scholen zijn, dat er goede leraars zijn. Ik hoor nu alleen maar dat we er te kort hebben, terwijl, dat is de basis van alles, het is waar onze maatschappij de komende jaren op door moet. Mensen die het vuur aan steken bij iemand, dat is zo belangrijk. De volledige ontwikkeling van een maatschappij begint hier."

Wim en Anja in Harelbeke

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet