radio2 middag in oost-vlaanderen
Woningbranden in Oost-Vlaanderen met een derde gestegen
ma 2 dec. - 5:26
Het totaal aantal woningbranden in Vlaanderen is de laatste jaren sterk toegenomen. Het kenniscentrum van de Civiele Veiligheid heeft de cijfers berekend op basis van de interventieverslagen van ongeveer 90 procent van de brandweerzones. In 2015 registreerden die 4.362 woningbranden, in 2017 (de meest recente cijfers, n.v.d.r.) liefst 6.270. Ook in onze provincie is er een stijging in het aantal woningbranden. De voorbije vijf jaar zijn die met maar liefst een derde gestegen.
Smartphones met ontploffingsgevaar
Er zijn nu zo'n 1500 branden per jaar in Oost-Vlaanderen, ofwel 4 branden per dag. Het gaat vaak om kleine brandjes met vooral materiële schade, maar af en toe zijn er grote branden met slachtoffers en zelfs doden. Zo'n 40 procent van de woningbranden komt door elektrische apparaten. Daar springen we niet voorzichtig genoeg mee om. "Het is heel belangrijk dat je klein elektro, zoals laptops en smartphones oplaadt onder toezicht", vertelt brandpreventieadviseur Frank Samson. "Ik ga bijvoorbeeld mijn smartphone voor het slapengaan opladen en hem uit het stopcontact halen wanneer ik in bed kruip. Een lithiumbatterij kan namelijk ontploffen wanneer die overladen wordt. Zoiets kan je gewoonweg niet blussen."
Ondanks blijvende aandacht voor brandgevaar blijkt het aantal woningbranden weer toe te nemen. Dat cijfer zakte tot 2014 maar daarna ging het weer in stijgende lijn. Volgens de brandweer heeft dat te maken met het toenemend aantal oplaadbare elektrische toestellen, zoals gsm's, laptops, fietsen, steps, enzovoort.
Andere gevarenzones
Maar liefst 35 procent van de woningbranden ontstaat in de keuken. 13 procent begint in de woonkamer. Het zijn de drukste kamers in het huis, maar ook de berging is een risicozone. 10 procent van de branden vangt aan in de berging. Ook in de garage dreigt er mogelijk brandgevaar. Daar ontstaat 9 procent van de woningbranden.
Woningen
Ook over het type woningen zijn er gegevens. De meeste branden ontstaan in rijwoningen, goed voor 43 procent van de woningbranden in de zone Fluvia. Iets minder dan een kwart (23 %) van de branden moest de brandweer blussen in halfopen woningen. Vrijstaande huizen zijn goed voor 17 procent. En er woedt minst brand in een appartement: 13 procent.
Brandpreventie
Een brand is verwoestend en brandwonden zijn gruwelijk. Daarom geven we hier nog eens de belangrijkste preventietips. Voorkomen is beter dan genezen.
1. Kook met aandacht
Het is cliché: veel branden ontstaan in de keuken. Kookpotten blijven op het vuur staan en ontsnappen aan je aandacht omdat je aan iets anders begint. Blijf in de keuken en doof het fornuis als je klaar bent. Aandachtig koken maakt ook dat je eten lekkerder is en het bespaart je ook veel moeite. Aangebrande aardappelen uit een pan schrobben is geen lachertje.
2. Laat de schoorsteen reinigen
Nog zo'n klassieker: flink wat branden ontstaan door een schouwbrand. Oorzaak is een vervuilde schoorsteen. Laat die elk jaar reinigen, zeker als je ook een haard of een houtkachel hebt.
3. Rookmelders
Vanaf 1 januari zijn rookmelders verplicht. Plaats ze op cruciale plaatsen. En zorg dat je ze kan horen tot in de slaapkamers. Er bestaan sets met rookmelders die je met elkaar kunt linken, zodat ze allemaal tegelijk afgaan als er één rook meldt. Doen! Het kan je leven en dat van je dierbaren redden.
4. Een vluchtplan
Op het werk testen we regelmatig een brandalarm en doen we evacuatieoefeningen. Maar ook in huis moet je daarover nadenken. Waar gaan we naartoe als het brandt en hoe? Het is ook belangrijk dat je daarover afspraken maakt, zeker met je kinderen. Ga eerst naar buiten en bel dan pas de brandweer.
5. Opladen
Er ontstaan steeds meer branden met oplaadbare elektrische toestellen. Laad gsm's, fietsen, steps, laptops op een plaats op waar er minder brandgevaar is. Plaats in die ruimte zeker een rookmelder.
6. Deuren
Houd deuren zoveel mogelijk gesloten. Via een open deur krijgt vuur meer zuurstof en kan de rook zich sneller verspreiden. Houd daarom de deuren waar mogelijk dicht. Het vergroot je overlevingskans.