Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de madammen

de madammen

Word je bij wildplassen bestraft? En wat met naakt tuinieren?

wo 28 okt. - 10:56

Af en toe staat er nog ander nieuws in de krant dan het coronavirus. Zo is er nu ook het nieuws over een jager uit de buurt van Mechelen. Hij krijgt op zijn wildcamera tegenwoordig meer vrijende koppeltjes dan jachtwild te zien. Maar is dat openbare zedenschennis? Als je dat doet in het donker en niemand ziet je? Is dat strafbaar? Zedenadvocate Sanne De Clerck vertelt in ‘De Madammen’ waarom dit wel 'openbare zedenschennis’ is.

“Het klinkt onschuldig, maar vanaf dat het vrijen op een openbaar domein gebeurt, zoals bijvoorbeeld een jachtterrein, is er sprake van ‘openbare zedenschennis’. Zowel het naakte als de seksuele handelingen zijn strafbaar. De wettelijke definitie is redelijk vaag en laat wel wat ruimte voor interpretatie, maar het zou kunnen worden aangemerkt als openbare zedenschennis.”

In de wagen

“Ook als je de liefde bedrijft in de auto is dat zo. Je kan er misschien vanuit gaan dat je niet gezien wordt, maar is dat ook zo? De jager krijgt hier de beelden doorgestuurd, maar er moet maar eens iemand je pad kruisen wanneer je de liefde bedrijft in het openbaar. Dan kan je worden ‘betrapt’ en kan er dus sprake zijn van een misdrijf.”

Iets van vroeger

“Het is een misdrijf dat vandaag de dag nog steeds in ons strafwetboek te vinden is, maar de invulling is vandaag niet meer hetzelfde als pakweg 50 jaar geleden. Voor persoon A ligt de grens op een ander punt dan voor persoon B. De feitelijke invulling gebeurt hier dus door het parket en zo beslist men om al dan niet tot vervolging over te gaan.”

Het is een misdrijf dat vandaag nog steeds in ons strafwetboek te vinden is, maar de invulling is niet meer hetzelfde als 50 jaar geleden.

— Zedenadvocate Sanne De Clerck

Naakt in huis

“Je zou denken dat naakt rondlopen in je huis altijd mag. Maar ook hier zijn uitzonderingen! Als de buur gaat gluren, is het geen openbare zedenschennis. Maar als je de hele tijd naakt voor het raam staat te poseren, wél. Als de tuin afgeschermd is, mag je daar in principe naakt rondlopen. In de voortuin is dat iets anders uiteraard. Denk aan de commotie die er is geweest rond de blote tuinkabouters! Daarbij gaat het over een beeldje en soms gaat het ver. Het is en blijft altijd een discussie: Wat kan? Wat kan niet?

De lijn is soms dun. Op dit moment loopt er een zaak bij ons van een tuinier die graag naakt zijn tuin onderhoudt. Hij heeft geen kinderen en de buren lieten al weten dat ze daar geen probleem mee hebben. Er is ook een dikke haag, maar hij wordt geviseerd door de wijkagent.”

Het is en blijft altijd een discussie: Wat kan? Wat kan niet?

— Zedenadvocate Sanne De Clerck

De straf

“Het parket kijkt naar de wat de impact is van het misdrijf. Er wordt voornamelijk bestraft wanneer ook andere mensen er kunnen rondlopen. Als er bijvoorbeeld minderjarigen bij betrokken zijn of het in de buurt van een school was, dan zal dat voor de strafrechter worden gebracht en zij kunnen je wel een straf opleggen. De strafrechter houdt altijd rekening met de concrete situatie en omstandigheden.”

Wildplassen kan ook onder openbare zedenschennis vallen, maar die zaken worden vaak geseponeerd. Daar zijn ze voorzichtig mee, want het komt dan op je strafblad. Als je een hele dag op de baan bent en je heel dringend moet plassen, maar je door corona nergens een noodtoilet vindt, omdat niemand je nog wil binnen laten, moet je dus wildplassen. Het kan zijn dat je daarvoor op verhoor moet komen bij de politie, maar in dergelijke zaken ziet men wel vaak in dat de nood gewoon hoog was en komt er geen vervolg.”

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet