de inspecteur
Word slimmer, leg je smartphone af en toe aan de kant
di 14 mei - 6:00
Te veel
Handig, zo'n smartphone. Je kunt er tegenwoordig zowat alles mee doen.
Geen wonder dat 1 op de 3 Vlamingen minstens een uur per dag naar dat kleine schermpje zit te staren.
Volgens het Imec digimeter rapport gebruikt 14% van de Vlamingen de smartphone zelfs 5 uur en meer per dag. En dat cijfer stijgt nog elk jaar.
Maar al dat ‘smartphonen’ heeft ook een keerzijde. We worden het slachtoffer van een ‘mental game’ tussen mens en technologie. Onze balans (familie, school/werk, hobby’s, beweging, slaap) dreigt uit evenwicht te raken.
Verslavende apps
Het is helemaal geen toeval dat je die telefoon op de haverklap vastpakt.
De producenten doen er alles aan om hun apps zo verslavend mogelijk te maken.
- Ze doen dat door ons het gevoel van beloning te geven. Daar zijn onze hersenen heel gevoelig voor, want dan maken ze het 'gelukshormoon' dopamine aan.
- Op de duur wordt de app checken een gewoonte en dat kan leiden tot verslaving.
- Het is daarom een goed idee om de pop-up-meldingen van je apps tot een minimum te beperken of zelfs helemaal uit te schakelen.
- Op die manier halen apps je niet voortdurend uit je concentratie en zal je veel productiever zijn. Je werk is dus sneller klaar.
Kop Op
Het Provinciaal Veiligheidsinstituut van Antwerpen, UGent, UAntwerpen, Mediawijs en de Gezinsbond organiseren dit jaar voor de tweede keer de campagne ‘Kop Op’.
Het wordt volgens hen tijd om en bewuster met ons toestel om te gaan en meer ‘op te kijken’ van onze smartphone - fysiek, maar ook mentaal.
Meer ‘smartphone-hygiëne’ dus. En dat kan heel wat voordelen hebben.
- Minder prikkels maken je slimmer: zonder smartphone krijgen je hersenen meer tijd om informatie te verwerken en op te slaan in je langetermijngeheugen.
- Je slaapt beter, dus je bent productiever overdag.
- Door van je app-verslaving af te raken, hou je meer tijd over voor wie en wat er echt toe doet. Je kinderen bijvoorbeeld.
- Je wordt gelukkiger, want je bent van het gevoel van afhankelijkheid en smartphone-stress af.
Begin nu meteen
Op de site van de Kop Op-campagne kun je een korte test invullen.
Afhankelijk van je antwoorden krijg je goeie raad en uitdagingen waardoor je minder afhankelijk wordt van je smartphone.
Je hoeft je toestel helemaal niet uit je leven te bannen. Bouw gewoon momenten in waarop het toestel niet in de buurt is. Je zult het verschil merken.
Ga bijvoorbeeld slapen zonder smartphone, ga slim om met apps en hou meldingen in toom.
Lees de tips en doe er je voordeel mee!