
de inspecteur
Wordt zalm bijgekleurd?
do 27 feb. - 3:50

We eten allemaal wel eens graag een lekker stuk rauwe zalm in een pasta of slaatje. Maar hoe komt het toch dat eenzalmfilet zo mooi rozig kan zijn.
Ze zeggen dat heel wat zalmfilets mooi roze zijn omdat de kweker de kleur zélf kan bepalen. Klopt dat?
Ja, dat klopt!
Zalmkwekers kunnen aan de hand van een kleurenkaart kiezen welke kleur zij willen geven aan hun zalmfilets. Vergelijk het met verf kiezen in de winkel: de kwekers kunnen kiezen uit kleurenpaletten, gaande van oudroze tot knaloranje.
Niet alle zalmfilets zijn gelukkig op die manier behandeld. Je kan het thuis zelf makkelijk testen: laat gewoon een verse zalmfilet zo’n tien minuten lang op een vel keukenpapier liggen. Als het papier roze of oranje kleurt, dan heeft de zalmkweker aan de kleur zitten prutsen.
Bij vlees van wilde of biologisch gekweekte zalm zal je die kleur veel minder vaak zien - die zijn sowieso ook altijd veel lichter van kleur.
En trouwens: zalm is niet de enige vis die soms een kleurtje krijgt. Ook gerookte heilbot wordt wel eens bijgewerkt met wat gele kleurstof.