Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

  • Antwerpen

mis niets!

Aha!

Radio 2 stelt voor

consument

Erop uit

World Choir Games komen in 2020 naar Gent en Antwerpen

do 21 jun. - 18:20

De twee Vlaamse gaststeden zullen samen 500 koren ontvangen uit 80 landen. Goed voor zowat 30.000 bezoekers die er gaan eten, drinken, slapen én zingen.

De World Choir Games zijn zowat de "olympische spelen voor koren". En dat internationaal topevenement zou zowat 21 miljoen euro kunnen opbrengen. Ook op lange termijn kan zo'n internationaal evenement opbrengen, omdat een pak mensen Gent, Antwerpen en dus ook Vlaanderen leert kennen. Het is 'EventFlanders' dat de Choir Games naar hier kon halen. Bedoeling van die gespecialiseerde cel is jacht maken op zulke evenementen, en tegelijk Vlaamse evenementen naar een hoger niveau tillen.

Met 500 koren die meedoen aan de World Choir Games, zullen alles samen zowat 30.000 mensen naar Vlaanderen afzakken. Zoveel verschillende locaties om al die koren te laten optreden heeft één Vlaamse stad niet. Daarom zijn Gent en Antwerpen samen gaststeden. Gents gemeenteraadslid Stephanie D'Hose heeft er een beetje hààr dossier van gemaakt, vooral dan in haar functie van adjunct-kabinetschef bij cultuurminister Sven Gatz. 

Naast de economische opbrengsten werkt zo'n evenement heel verbindend

— Stephanie D'Hose, Gents gemeenteraadslid
operagebouw Gent

operagebouw Gent

In Gent wordt gedacht aan het gebouw van de Vlaamse Opera aan de Kouter, of de Minardschouwburg. Maar het zal een organisatiecomité zijn dat alle locaties zal onderzoeken en vastleggen. Zelf zal de stad niet moeten meebetalen aan de organisatie van de wedstrijd. Wel politie-activiteiten in de rand of logistieke steun zal van de stad Gent moeten komen. 

Op termijn zal de stad die kosten ook kunnen terugwinnen, als nog maar een deel van die 30.000 bezoekers nog eens als toerist terugkomt, zegt D'Hoze nog. 

De World Choir Games ziet Vlaanderen als de opportuniteit om de 1000 Vlaamse koren, met in totaal zowat 32.000 mensen, naar een hoger niveau te tillen. Het wordt ook de start van een Vlaams korenbeleid, nu Vlaanderen die bevoegdheid van de provincies vanaf 2020 definitief overneemt, zo luidt het nog. 

 

Meer zoals dit ..

Blijf op de hoogte

& wees als eerste bij voor tickets, meet and greets of gewoon de nieuwe podcasts.

Volg ons op

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet