
de madammen
Wouter Deboot fietste 'Dwars door Oceanië': "Er moest maar één iemand denken, die gast maak ik een kopje kleiner"
vr 15 mei - 9:14

Wouter was niet aan zijn proefstuk met 'Dwars door Oceanië'. "Ik ben begonnen met een grote fietstocht door West-Vlaanderen, en daarna ben ik van Gent naar het Noorden van Zweden gefietst. Dat doe ik nooit meer, -32 graden is toch niet echt ideaal fietsweer", vertelt hij al lachend. Ook zijn laatste fietstocht was zeker geen snoepreisje met mooie uitzichten. "Je hebt enerzijds het fietsen, maar anderzijds is het ook kei hard werken. Want ik moet zorgen dat ik met goede verhalen terugkom natuurlijk."
"Reizen met de fiets is perfecte manier om met mensen in contact te komen"
Wat maakt reizen op de fiets zo leuk? "Het is de perfecte manier om met mensen in contact te komen. Als je in de outback fietst, is het vaak 150 km van het ene dorp naar het andere, en daartussen is er niks. Dat zorgt dat je al op voorhand op een kleine piëdestal aankomt, want ze weten, die mens komt van ver. Je dwingt op voorhand al een beetje respect af, en zo knoop je makkelijker een gesprek aan. Met de auto heb je dat minder makkelijk, omdat je gewoon voorbij raast."
Wouter heeft geen speciale voorbereidingen gedaan voor hij vertrok. "Ik fiets sowieso al heel veel. Ik ben niet speciaal naar de fitness gegaan hiervoor. En je voorbereiden op fietsen in de hitte Oceanië kan je ook niet echt. Je moet er vooral mentaal klaar voor zijn denk ik."
"Er moet maar één iemand denken, ik maak die gast op z'n fietsje een kopje kleiner"
Zo helemaal alleen op de fiets in verlaten landschappen, houdt toch ook wel een risico in, geeft Wouter toe. "Ik was in een dorp waar 2 jaar geleden 11 mensen woonden. Maar toen ik er aankwam woonden er nog 10. Bleek dat er iemand vermist was, waarvan ze vermoedden dat de grootmoeder hem vermoord had. Het ouderdomsdeken van het dorp zei me dat er op heel zijn leven 6 mensen zijn verdwenen uit het dorp. En dan sta je daar wel bij stil als je 80 km alleen door de woestijn fietst, want er moet maar één iemand denken, ik maak die gast op z'n fietsje een kopje kleiner... Als ze mij daar in de grond steken, vinden ze mij niet terug hoor. Australië is 252 keer groter dan België, het is gigantisch."
De mooiste verhalen vanop zijn fietstocht verzamelde hij in een boek. Met een bijzondere extra service in deze coronatijden. "Nu met de coronacrisis heb ik mijn boek tot bij de kopers thuis gebracht. Het verste was tot nu toe tot aan de kust dat heb ik moeten fietsen."