Spits
Xander de Buisonjé maakt een lied over coldcase rond vermoorde baby Sem: "Er zijn al tips binnen gekomen"
wo 31 mrt. - 3:22

Baby Sem
In de Nederlandse gemeente Doetinchem werd op 29 januari 2006 een pasgeboren baby dood aangetroffen in een vijver. Drie kinderen die aan het spelen waren in het park, deden de lugubere ontdekking. De kinderen gaven de jongen de naam Sem Vijverberg. Na 15 jaar is er nog steeds geen spoor van de ouders. Het is ook niet duidelijk wie het jongetje met geweld om het leven bracht.
De Nederlandse politie wil nu alles uit de kast halen om toch een antwoord te vinden op alle vragen. Daarom doen ze een beroep op de Nederlandse zanger Xander de Buisonjé. "Ik ben maar een klein puzzelstukje in het groter geheel. De politie probeert de zaak op een andere manier aan te pakken. Ze willen inspelen op emotie en muziek versterkt die emoties alleen maar", vertelt Xander in 'Spits' op Radio 2.
Mijn jongste dochter kregen we via een draagmoeder, daar hebben we heel lang over gedaan. En dat staat zo in schril contrast met het wegnemen van een babyleven.
En die aanpak werkt. De politie heeft nu al een 50-tal tips binnengekregen. "Dat was voor mij ook de trigger om mee te doen. Sem is de naam die die spelende kinderen hem hebben gegeven. Het is de bedoeling dat we hem zijn echte naam kunnen geven."
De opbrengst van het nummer gaat naar twee Nederlandse stichtingen: Nidaa, een kenniscentrum voor vondelingen en babydoding, én De beschermde Wieg, waar een baby anoniem te vondeling kan worden gelegd. "Misschien kunnen we op deze manier wel moeders in nood met potentiële verkeerde intenties op andere gedachten brengen."
Persoonlijk geraakt
Een dubbele laag in het verhaal: de zoon van Xander heet ook Sem. "Dat voelde ik wel. Maar ik dacht vooral aan mijn jongste dochter, die we kregen via een draagmoeder. Mijn vrouw was ziek, kon zelf niet meer dragen en we hadden een enorme babywens. Ik heb aan de lijve onder vonden dat het leven niet maakbaar is. Ons verhaal is gelukkig tot een positief eind gekomen. Maar er zijn zoveel koppels waar het na jaren proberen niet lukt. En net dat staat in zo'n schriel contrast met het wegnemen van een babyleven."
"Iedereen heeft hoop nodig"
Het nummer maken was geen evidente opdracht. "Het was moeilijk en spannend. Je schrijft normaal een liedje over jezelf en nu zijn er zoveel andere invalshoeken. Ik ben eerst met de muziek begonnen en nadien moest ik op zoek naar de juiste woorden. Ik wou de zaken ook niet direct benoemen dus ik heb geprobeerd om veel metaforen te gebruiken. Iedereen heeft hoop nodig, dus het nummer zou ook perfect op andere situaties kunnen slaan.