Zalm en Gin op markt van de smaak in Leuven
ma 11 nov. - 7:56
Naast de gekende en bekende streekproducten als pensen, schuimwijn, speculaas, kaas en bier duiken de laatste jaren ook opvallende nieuwe streekproducten op. Het kan ook om een ambacht gaan. Zo rookt de familie Wauters Noorse zalm in Wilsele en stookt de familie Decort gin in Pepingen.
Zalm
De vader van Nadia was jaren chef-kok in een restaurant op de Tiensesteenweg in Korbeek-Lo en begon als hobby zijn zalm zelf te roken. Het werd echt een passie en uiteindelijk gaf hij de zalmkriebels door aan zijn dochter. Nu rookt zij verse Noorse zalmen in een atelier achter haar huis in Wilsele. Ze fileert de zalm zelf, het heeft even geduurd eer ze dat onder de knie had en behandelt de vis daarna met grof zeezout en een geheime kruidenmengeling. Tot slot laat ze de zalmfilets uren op smaak komen in een rookkast. Daarna worden ze verpakt en belanden ze bij de horeca en handelaars in de buurt. Het is een voltijdse job geworden voor Nadia, onder de naam Zalm van vishandel Wauters.
Gin
Manu Decort was als kind al gepassioneerd door distilleren en alcohol stoken. Enkele jaren geleden besliste hij om een oude fruithoeve te kopen in Pepingen. Hij heeft de hoeve zelf gerestaureerd met authentieke materialen, hout en zelfs meubels uit de paterskerk van Halle. Daarna ging op zoek naar stookketels en nu maakt hij op basis van aardappelen en fruit uit het Pajottenland allerlei sterke dranken, maar vooral authentieke gin. Manu: "Geloof het of niet maar in de 17de en 18de eeuw waren hier veel jeneverstokerijen. De Engelsen dronken dat graag en gebruikten het ook tegen de pest. Aan de toog werd jenever, 'Djiniever' genoemd, en kortweg 'gin'. Maar dat komt dus eigenlijk van hier." Decort Distillery maakt twee bekende gins: de Ground control en de Perfect day.
Je kan alles komen proeven op de Markt van de Smaak op donderdag 14 november. Radio 2 geeft de aftrap met uitzending van ter plaatse met Sonny Vanderheyden tussen 12 en 13u. Op de website van de Markt van de Smaak kom je alles te weten.