Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Plage Préférée

Zeelucht is gezonder: "Er zijn veel minder pollen aan de kust"

ma 1 jul. - 8:47

Een weekendje zee is niet alleen een leuke vorm van ontspanning, het is ook gezond! Dat bevestigde Hilde Franckx in Plage Préférée, zij was jarenlang dokter in het zeepreventorium in De Haan.

"Ja, de zeelucht is heel gezond. Er is minder industrie, wat de lucht gezonder maakt. En dat geldt voor de hele kustlijn, het is een fabeltje dat er verschillen zijn tussen de badsteden onderling." De lucht is dus niet per se gezonder in Blankenberge dan in De Panne.

Ook voor mensen met hooikoorts is de kust een droombestemming. "De zee op zich is al een hele strook waar er geen geen bomen, grassen of kruiden groeien, als de wind goed zit, zijn er dus heel weinig pollen." Bovendien zit je als het ware in een constante aerosol van zeewater, zeezout en wind waardoor je slijmen veel losser komen en je beter kan ademen.

Je lichaam moet acclimatiseren aan de zeelucht

— Hilde Franckx

Om echt het effect te voelen van de gezonde lucht, moet je wel langer dan een dag blijven, want je lichaam moet ook even acclimatiseren. "De lucht aan zee is zwaarder dan in het binnenland. Daardoor moeten we meer inspanning doen bij het ademen en ademen we ook trager. Van deze inspanning worden we snel moe. Daarom dat we dus eerst moeten acclimatiseren en dan kunnen we ons pas beter voelen." Dat verklaart dus waarom je na een dagje zee wat lomer bent of wat meer honger dan normaal hebt.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet