Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top30

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

Zeg niet langer 'plantaardige yoghurt' maar wel 'yog'

wo 7 okt. - 6:56

Ruzie in de zuivelafdeling. Plantaardige yoghurt die gemaakt is van soja of kokos- of amandelmelk mag geen yoghurt meer genoemd worden. De Nederlandse producent Abbot Kinney's kiest daarom voor de naam 'Yog'.

De naamsverandering van 'plantaardige yoghurt' naar 'yog' komt er na een boze brief van de Belgische Confederatie van de Zuivelindustrie. Die stelt dat yoghurt enkel yoghurt mag heten als het uit koemelk afkomstig is en verzuurd werd met levende bacteriën.

Yoghurt bevat melk van zoogdieren

Diëtiste Els Jacquemijn vindt dat de zuivelindustrie gelijk heeft. Al merkt ze ook direct een klein foutje op in de argumentatie. "Het klopt dat plantaardige alternatieven geen echte yoghurt zijn. Volgens de wet mag yoghurt alleen yoghurt heten als de melk afkomstig is van zoogdieren. Het gaat dus niet enkel over melk van koeien maar ook die van paarden, geiten, schapen of andere zoogdieren."  

Ook voor melk wordt er een onderscheid gemaakt tussen de klassieke melk van dierlijke oorsprong en de plantaardige alternatieven. "Die mogen officieel geen 'melk' genoemd worden. De correcte wettelijke benaming is 'drinks'."

Plantaardige alternatieven worden best verrijkt met calcium 

Strikt genomen is er dus een verschil tussen yoghurt en de plantaardige alternatieven. Maar als je naar de werking van beide producten kijkt, dan is het verschil volgens Jacquemijn niet zo groot. "Ook bij de plantaardige alternatieven gaat het om een verzuurd product dat een effect heeft op je darmen." 

Het grootste verschil is de natuurlijke aanwezigheid van calcium. "In yoghurt is er van nature calcium aanwezig omdat calcium in dierlijke melk zit. Bij de plantaardige alternatieven moet er nog kunstmatig calcium toegevoegd worden. Dat geldt ook voor de vitaminen B2 en B12." Volgens Jacquemijn is het wel belangrijk dat je als consument op zoek gaat naar producten waarbij dat het geval is. "Als je volledig plantaardig eet, moet je echt producten eten waar calcium en vitaminen aan toegevoegd worden. Of je moet heel bewust op zoek gaan naar producten waar van nature veel calcium in zit, zoals noten en broccoli." 

Het is goed dat de plantaardige alternatieven bestaan. Maar ik blijf pleiten voor een gezonde mix van dierlijke en plantaardige producten.

— Els Jacquemijn, diëtiste

Concurrentie is groot

De reden waarom de zuivelindustrie niet langer duldt dat de plantaardige alternatieven de naam yoghurt dragen, heeft natuurlijk alles te maken met concurrentie. Plantaardige voeding wint al jaren aan populariteit en klassieke melkproducten van dierlijke oorsprong hebben het moeilijk om hun plaats op de markt vast te houden. 

Dat merkt Els Jacquemijn ook in haar praktijk. "Ik zie elke dag mensen die meer en meer plantaardig willen eten. Dat is goed. Maar ik blijf pleiten voor een goede mix. Afwisseling blijft de beste keuze. Plantaardig eten is ecologisch misschien wel de beste keuze maar dierlijke producten bevatten vitaminen en mineralen die je niet terug vindt in plantaardig voedsel. Ook op het vlak van eiwitten blijven dierlijke producten belangrijk voor een gezond evenwicht."

Lees wat er op het etiket staat

Jacquemijn pleit er ook voor dat we als consument bewust winkelen. "Mensen moeten ook echt etiketten leren lezen en niet blindelings vertrouwen op de claims en reclameslogans van bepaalde producenten. Kijk bij de aankoop van je producten naar de voedingswaarde maar zeker ook naar de oorsprong van de ingrediënten." 

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet