Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

zomerhit

consument

Aha!

Erop uit

Radio 2 stelt voor

ladybikers

Speel mee

Zelf een sauna bouwen?

ma 26 nov. - 9:30

Bjorn uit Diksmuide en zijn vrouw gaan ongelooflijk graag naar de sauna. "We voelen ons als herboren als we eruit komen! We gaan dan ook echt vaak naar het saunacomplex bij ons in de buurt!"
Zelf een sauna bouwen?

Bjorn uit Diksmuide en zijn vrouw gaan ongelooflijk graag naar de sauna. "We voelen ons als herboren als we eruit komen! We gaan dan ook echt vaak naar het saunacomplex bij ons in de buurt!

Nu is het stiekem een droom van ons om zelf onze eigen sauna te bouwen in onze tuin, en die helemaal zelf in elkaar steken zoals ze doen in Finland. Is dat mogelijk? En hoe moeten we dat juist aanpakken?"

Gaetan Lagrange is zaakvoerder van Abisco, een familiebedrijf dat welnessfaciliteiten verkoopt zoals sauna's en infraroodcabines. Hij is de geknipte man om ons meer informatie te geven.

Een eigen bouwen in je tuin, kan dat?

Dat kan! Vroeger was het buiten plaatsen van je sauna een probleem, omdat je er een bouwvergunning bij de gemeente moest voor aanvragen. Sinds 2010 is de regelgeving daarrond soepeler en moet je bij de meeste gemeenten geen bouwvergunning meer aanvragen! Je hebt wel een meldingsplicht, maar dan kan je onmiddellijk starten met je constructie.

Het is dus mogelijk, maar wat heb je allemaal nodig?

  1. Een degelijke, stabiele ondergrond. Je kan een betonnen plaat laten aanleveren, de sauna kan op klinkers geplaatst worden,… Zolang het maar stabiel is!
  2. Je hebt degelijk gereedschap nodig: zoals een elektrische zaag, en een schroefmachine,… maar die kan je ook huren, je hoeft die dure zaken niet aan te kopen!
  3. En je hebt correct materiaal nodig: het juiste saunahout! Teak of eik zijn niet geschikt! Deze houtsoorten gaan een geur afscheiden en geven geen goed saunaklimaat!


Grenenhout is geschikt, dit komt van het hoge noorden. Het is niet duur in aankoop en het geeft een mooi effect! Je hebt ook nog alter- en cederhout, dat is iets duurder maar geeft een mooiere afwerking!

Dan heb je nog hout nodig voor de banken in de sauna. Abachi is daar ideaal voor, het is splintervrij en wordt bijna niet warm!

En dan aan het bouwen...

De makkelijkste sauna om zelf te bouwen is de paneelsauna. Met een paar balken bouw je het kaderwerk, het raster, en daarop breng je dan de isolatie aan. Langs de buitenzijde kan je er kunststof tegen plaatsen of je kan hout naar keuze gebruiken voor de buitenzijde.Wat met de isolatie?

De Paneelsauna ga je isoleren met glaswol, rotswol of kurk. Kurk is iets duurder in aankoop, maar natuurlijk ook iets meer ecologisch verantwoord. Langs de binnenzijde van de sauna moet je ook een dampscherm zetten, om het vocht van de isolatie weg te houden!

En dan moet het nog warm worden!

Je hebt 2 mogelijkheden!

  1. De meerderheid van de mensen gaat elektrisch verwarmen. Wat je dan moet doen is een draad trekken van de zekeringskast in je huis tot aan je sauna.
  2. Voor een houtkachel heb je geen draad nodig. Zelf stoken vraag wel iets meer kennis: bijvoorbeeld hoeveel hout heb je nodig om een bepaalde temperatuur te verkrijgen,…

Elektrisch is eenvoudiger, de kostprijs is ongeveer hetzelfde! Ook in gebruik is het even duur, toch als je het hout zelf moet gaan kopen. De prijs van een oven is ongeveer 450€

Vergeet de ventilatie niet!

Wat vaak vergeten wordt als mensen hun sauna bouwen dat is de ventilatie. Men gaat ongelooflijk goed isoleren, men wil geen kier openlaten, maar ventilatie is cruciaal! Er moet zuurstof van buitenaf naar binnen kunnen!

Vaak hoor je dan klachten van mensen als, ik voel mij niet goed als ik in de sauna zit! Maar dat komt omdat je niet genoeg verse zuurstof krijgt!

Hoe zit het met de kosten?

Dat valt heel goed mee. Je maakt het zo duur als je zelf wenst. Maar vanaf 3000 à 4000€ heb je al een prachtige sauna die jaren meegaat!

In gebruik, als je een sauna 3 uur laat opstaan, kost je dat per sessie 1,5€.

Meer zoals dit ..

Advertentie

Advertentie

Advertentie

Advertentie

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

VRTNU wordt VRTMAX

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet