Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top30

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Ziekenfonds betaalt seks terug

vr 29 dec. - 8:55

Ouderen en mensen met een beperking die problemen ervaren om seksueel actief te zijn en daarvoor hulp zoeken bij een gespecialiseerde vzw, krijgen voortaan een deel van de kosten terug bij de Bond Moyson Oost-Vlaanderen. Het is het eerste ziekenfonds dat een dergelijke dienst terugbetaalt.

De Bond Moyson Oost-Vlaanderen, een onderdeel van de Socialistische Mutualiteit, zal concreet 40 van de 90 euro terugbetalen van een consult bij de vzw Aditi. Die zoekt via een gesprek met een psycholoog of seksuoloog oplossingen voor de ouderen of mensen met een beperking en brengt hen eventueel in contact met een seksueel dienstverlener. Die dienstverlening zelf wordt niet terugbetaald.

"We willen ons progressief tonen en we hopen dat heel veel ziekenfondsen ons zullen volgen", zegt provinciaal secretaris van de Bond Moyson Sarah Willockx. "We willen ook dit soort dienstverlening uit de grijze zone halen en ervoor proberen zorgen dat seksualiteitsbeleving ook voor kwetsbare ouderen, ook voor mensen met een beperking een vanzelfsprekendheid kan zijn als ze daar behoefte aan hebben."

"Seksualiteit is een basisrecht"

Aditi werkt samen met een 80-tal seksuele dienstverleners. Zij zijn niet in dienst van de vzw, maar ze krijgen van hen wel een een opleiding. Er is een groot verschil met prostitutie, benadrukt Aditi. Zo zijn de meerderheid van de seksuele dienstverleners mensen die uit de zorgsector komen of er nog in werken.

De vzw richt zich op 65-plussers met "bijkomende zorgvragen" die niet terechtkunnen in het reguliere circuit, mensen met een beperking en mensen met een psychische kwetsbaarheid.

"We gaan ervan uit dat seksualiteit een basisrecht is", zegt medewerker Steven De Weirdt. "Er is in onze samenleving een groep van mensen die onmogelijk zelfstandig tot intimiteit en seksualiteit kan komen, door een beperking, door een gebrek aan mobiliteit, door hun leeftijd, enzovoort. Die groep willen wij ondersteunen om dat basisrecht te kunnen garanderen."

"Op dat moment wordt seksualiteit een zorgvraag. Het is vanuit die zorgvraag dat wij vertrekken en die wij gaan opnemen. En dat kan dan eventueel ondesteund worden door seksuele dienstverlening. En dat is het wezenlijke verschil met prostitutie, waar puur vertrokken wordt vanuit een economisch model."

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet