
de inspecteur
Zijn biozaden beter dan gewone zaden?
di 23 mei - 0:44

Dus als je de ouderplanten volledig biologisch teelt, en daarvan de zaden oogst, dan heb je biozaad, volgens Kristiaan Van Laecke van het ILVO en van Semzabel.
Soms worden conventionele plantenrassen vermeerderd in biologische omstandigheden zodat er biozaad uit kan gewonnen worden. Want er is niet veel biozaad voorradig.
Zo duur?!
Biozaden voor de moestuin kosten makkelijk de helft meer, of zelfs het dubbele van zaden uit de gebruikelijke landbouw omdat:
-biolandbouw arbeidsintensiever is, er komt meer handenarbeid aan te pas
-er geen gewasbeschermingsmiddelen of kunstmest gebruikt worden waardoor de planten vatbaarder zijn voor plagen en ziektes, of schimmels.
-de verpakking en het ‘schonen’ van de zaden gebeurt op aparte machines zodat de biozaden niet in aanraking komen met de gewone zaden.
-biolandbouw gebeurt op kleinere schaal, er is er dus niet zoveel biozaad beschikbaar
Wat is het verschil?
Je ziet geen verschil tussen biozaden en zaden uit gewone landbouw, tenzij het om zaad gaat voor de professionele landbouw. Daar kan een laagje op gespoten zijn om het kiemen tegen te houden, of om de zaden te ontsmetten, of om de zaden te omhullen. Dat laagje kan een gekleurde vloeistof zijn en dan heeft het zaad een felle kleur.
Biozaden moeten aan dezelfde normen beantwoorden als zaden uit de gewone landbouw: ze moeten een bepaalde kiemkracht hebben al naar gelang het gewas. Die kiemkracht ligt vast en wordt getest. Groothandelaars moeten certificaten kunnen voorleggen dat hun waar eraan voldoet. Dat om te vermijden dat de consument dood zaad zou kopen. Als de zaadjes die jij strooit niet ontkiemen en je hebt ze op de juiste manier verzorgd, dan kan het nog aan de bewaring van de zaden liggen.
Zaden bewaar je droog en op een plaats met een min of meer constante temperatuur.
Biozaad is niet sterker dan gewoon zaad. Dat hangt af van de sterkte van de rassen. Er wordt altijd gezocht naar sterkere gewassen die bestand zijn tegen de klimaatverandering. En er zijn ook gespecialiseerde bioveredelaars die telkens de sterkste rassen selecteren.