Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top30

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

Zit er chloor op onze sla?

wo 12 mrt. - 4:00

Je ziet meer en meer voorverpakt voedsel in de winkels. Maar is het ook zo gezond?

Je ziet meer en meer voorverpakt voedsel in de winkels.

Lekker makkelijk, dat wel. Maar is het ook zo gezond? Kant en klaar gewassen sla bijvoorbeeld.

Ze zeggen dat voorverpakte sla uit de supermarkt altijd behandeld is met chloor. Is dat waar?

Neen! Dat is niet waar. Maak je geen zorgen: als je in België een zakje sla koopt, dan zal er geen chloor inzitten.

Bij ons wordt sla gespoeld met drinkwater, en daar is er genoeg van in België. De bedrijven kunnen hun spoelwater verschillende keren verversen en zo blijven er geen microben achter.

Maar in het buitenland gebruiken ze soms wél chloor: in Spanje bijvoorbeeld. Ze moeten in het zuiden nu eenmaal zuiniger omspringen met hun water. Daarom is het daar toegelaten om het te ontsmetten met chloor. En in Amerika willen ze zelfs alleen maar sla die gespoeld is met chloorwater- ze vinden de bacteriën op de sla daar gevaarlijker dan het chemische chloorresidu.

Maar bij ons en ook in Nederland komt er dus geen chloor aan te pas, de sla wordt industrieel gewassen met hetzelfde leidingwater als bij jou thuis.

Na het spoelen gaat de sla wel in zakjes van een speciale plasticfolie die ‘ademt’, dus waar nog lucht door kan. En in de zakjes wordt de zuurstof beperkt zodat de sla minder snel gaat rotten. Maar van chloor bij ons dus geen spoor.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet