Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Zó begroet de wereld mekaar in tijden van het coronavirus

wo 4 mrt. - 10:21

Als wij Belgen mekaar begroeten, houden we het meestal bij een handdruk of een kus op de wang. In de 'coronavirustijden' is dat iets moeilijker. Het virus is behoorlijk besmettelijk en je kan het gemakkelijk doorgeven wanneer je iemand begroet. Overal krijgen we adviezen en informatie. Je kan beter eens zwaaien of een stompje met de elleboog geven. Of knipogen. Alles kan! Geraak jij er nog uit wijs? Zo begroeten mensen mekaar gewoonlijk in andere delen van de wereld. Maar ook daar passen ze zich aan!
Handen geven
© Foto: Getty Images

De Arabische kus

De Arabische kus is een neusbeweging die vaak wordt gegeven aan ouderen, familieleden die een lange tocht hebben afgelegd of mannen met aanzien. Vrouwen doen dit ook, maar niet in het openbaar. Hoe geef je precies een Arabische kus? Je legt je neusbot op het voorhoofd of de neus van wie je wil begroeten. Op dit moment misschien niet het beste idee. Volgens de regering is zwaaien naar elkaar de oplossing.

Handen schudden met jezelf

In China, waar corona voor het eerst is gevonden, zijn er nu erg strenge regels om mekaar begroeten. In Peking vind je overal rode borden waarop staat dat je geen handen mag schudden met elkaar. Een alternatief is het handen schudden na doen met je eigen handen. Je vouwt dus je rechterhand in je linkerhand en doet alsof je de ander de hand schudt. Ook het 'gong shou gebaar' is op dit moment populair. Daarmee leg je je vuist van de ene hand in de handpalm van je andere hand

Romantische blik

In Frankrijk moet je al vlug kussen, zelfs al ken je mensen nog niet heel lang. Daar komt het coronavirus toch even roet in het eten gooien. Als je binnenkort in Frankrijk zou zijn, moet je elkaar in de ogen kijken in plaats van te kussen. Zo passen de Fransen hun traditionele manier van begroeten aan. 

Politieke zwaai

Ook bondskanselier Angela Merkel van Duitsland weet af en toe niet goed of ze nu een hand moet geven of beter kan zwaaien. De Duitse minister van Binnenlandse Zaken is heel voorzichtig en weigerde Merkels hand, al konden ze er wel goed om lachen.

Maagd Maria kussen 

Tijdens de Goede Week, de Semana Santa, is het een typisch, Spaanse traditie om beelden van maagd Maria te kussen. Een perfecte manier ook om het Coronavirus door te geven... De Spaanse minister van Zorg wil hierom voorzorgen nemen en de beelden niet laten kussen.

Lekkere Hostie

Ook in Polen neemt de kerk maatregelen om het coronavirus te beperken. Als je daar naar de kerk gaat neem je vanaf nu de hostie aan met je handen in plaats van met de mond. En je handen wassen in wijwater wanneer je binnenkomt, wordt afgeraden. Hou het op een kruis slaan met je hand.

Schud je voeten 

Iraniërs nemen enorm veel maatregelen. Zij gebruiken tandenstokers of paperclips om de liftknoppen in te drukken, zodat ze hun vingers niet hoeven te gebruiken. Ook begroeten ze elkaar vanaf nu met de voeten:

Koffie met een rietje 

Aan de andere kant van de wereld, in Brazilië, is het een gewoonte om van elkaars drankje te drinken. Het gaat om de chimarrão, een typisch Braziliaans drankje met veel cafeïne die de inwoners drinken van hetzelfde rietje. Ook daar steekt het ministerie van Zorg nu een stokje voor.

Bloemen met een kus

Nog een traditie die in het gedrang komt, is het Martisor Festival in Roemenië. Een feest om het begin van de lente te vieren. Vrouwen krijgen bloemen en kettingen van mannen, met vaak ook een extra kus! De Roemeense minister van Zorg liet weten dat je de kus beter weg kan laten, de bloemen worden wel gegeven.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet