Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top30

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de madammen

de madammen

Zo blijven je keukenmessen altijd scherp

aha

In de keuken

wo 5 okt. - 5:17

Radio2-luisteraar Suzy kookt vaak en heeft geïnvesteerd in een degelijk keukenmes. Haar mes is nu vijf jaar oud en ze heeft de indruk dat het bot is geworden. Hoe kan je zo’n mes weer scherp krijgen? En hoe moet je je messen onderhouden? Messenmaker Antoine Van Loocke geeft antwoorden.
Een keukenmes
© Canva

Alles begint bij de aankoop van een mes. Er zijn zoveel types messen met verschillende staalsoorten dat het moeilijk wordt om als huisman of huisvrouw het juiste mes aan te kopen.

Er zijn twee types staal die vaak voorkomen:

  • Koolstofstaal: "Als je ergens de keukenlade opentrekt, zie je er soms aardappelmesjes inzitten die bijna helemaal uitgehold zijn. Dat is dus ook het bewijs dat het goede messen zijn, maar vooral waren. Deze messen zijn niet echt meer van deze tijd, want ze zijn niet heel hygiënisch. Ze oxideren omdat er koolstof inzit en koolstof is staal. Deze messen zijn heel makkelijk om scherp te houden. Mijn moeder had er ook zo eentje. Dat hield ze scherp door gewoon af en toe over de grijze steen van de vensterbank buiten te wrijven!"
  • Inox: "Deze zijn netter, blinken mooi en zijn makkelijker te kuisen. Inox is ook wel een plastischere materie waardoor het moeilijk wordt voor de gewone leek om zo'n mes scherp te houden."

Een mes slijpen

Je moet je mes ‘wetten’. "In de beenhouwerij zie je vaak de slager wrijven over een wetstaal met een groot mes. Dat maakt een vreemd geluid. Je hoeft dit niet zoals in de beenhouwerij om de twee minuten te doen. Maar een dagelijks, klein onderhoud is wel noodzakelijk. Als je dat niet doet, wordt je mes snel bot. Als leek krijg je dat niet meer goed en moet het naar een gespecialiseerde slijpdienst."

"Als je schiller goed gezet is en je kan het zelf onderhouden met een wetstaal of een kleine, zachte slijpsteen, dan is dat voldoende voor lange tijd. Je hoeft dan maar één keer per week je mes te slijpen om je mes jaren goed te houden. Ook aardappelen schillen met de grond nog aan is een goede tip! Die aarde werkt net als schuurpapier, waardoor je je mesje automatisch scherp houdt."

De snijplank

"Als je snijplanken gebruikt die te hard zijn, zoals glasplaten of keramiek, ga je het puntje van je mes bot maken. En zo uiteindelijk het hele mes. Deze regel geldt ook voor een gewoon bestekmes. Als je porseleinen borden hebt, die niet geglazuurd zijn, slijp je je messen gewoon bot op een slechte slijpsteen. Hout is nog altijd top! Het beste en mooiste ook. Je hebt ook kunststofplanken, die zijn goed, maar ook die moet je onderhouden natuurlijk."

Schil je aardappelen met de grond nog aan. De aarde werkt net als schuurpapier en houdt je mes automatisch scherp.

— Antoine Van Loocke

Was je mes af

"Steek je mes absoluut nooit in de vaatwasser! Dan gaat het materiaal van je mes langzaamaan ontladen. De eigenschappen van het mes gaan per wasbeurt een beetje achteruit door de temperatuur. Uiteindelijk ga je van je staal gewoon stukken ijzer maken, omdat er in het afwasmachine elektrolyse plaatsvindt. Dat is pure chemie. Was je mes gewoon met warm water en zeepsop, en laat het goed drogen. Vooral die koolstofstalenmesjes, bij die is het belangrijk dat de flanken droog zijn. Als je het vochtig opbergt en het komt in aanraking met inox, komt er roest op."

Berg je mes op

"Als je je mes gewoon in je schuif gooit, botst hij tegen andere metalen. Zo wordt je mes ook sneller bot. Een magneetband om je messen aan op te hangen is goed. Je moet juist opletten dat je koolstofmessen droog zijn als je die er aan hangt. Anders ga je ook hier weer elektrolyse hebben en brandt het erin."

De prijs

"Een duur mes is niet per se een goed mes. Je kan goedkope messen hebben die heel goed zijn. Molenmesjes zijn enorm goed en niet super duur! Zo eentje zou iedereen in huis moeten hebben. Doe dus niet te zot als je een mes koopt!"

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet