Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 zomerhit

consument

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de madammen

de madammen

Zo droog je het best je handen!

ma 14 mei - 8:31

Je handen wassen na een toiletbezoek: het is niet meer dan normaal. Maar wat met handen drogen? Is een elektrische handdroger de meest hygiënische manier of zijn (papieren) handdoekjes een betere keuze?

Handen wassen na een kleine of grote boodschap is nodig: immers je hebt je poep afgekuist met toiletpapier dat je aangeraakt hebt, dus daardoor kunnen er altijd bacteriën op je handen terecht komen en die kunnen andere mensen ziek maken als jij je handen niet wast. Zeker als je een buikgriep hebt. Dat is trouwens de reden waarom buikgriep zich zo snel verspreid binnen scholen, gezinnen, bedrijven.

Correct wassen

Je handen correct wassen doe je het best met warm water én zeep. Vergeet ook niet je handen goed af te spoelen!

— Dokter Devroey
handen wassen

handen wassen

Drogen?

Elektrische luchtblazer

Maar hoe droog je je handen best na een toiletbezoek? Dokter Devroey is formeel: elektrische luchtblazers zijn niet ideaal omdat ze de microben in de lucht verspreiden. De blazers zuigen namelijk lucht op waarin zich kleine deeltjes stoelgang en urine bevinden en blazen die weer uit recht op je handen.

Op die manier kunnen heel wat bacteriën, óók potentiële ziekteverwekkers, op je handen terechtkomen en zich zo razend snel verspreiden. 

Aan de lucht

Ook gewoon aan de lucht laten drogen is geen goed idee want een deel van de microben die overblijven na het wassen, worden gewoon meegepakt. 

Gewone handdoek of doordraaisysteem

Maar ook een gewone handdoek of een doordraaisysteem dat je soms nog ziet, zijn geen goede alternatieven. Heb je de keuze tussen een handdoek en aan de lucht drogen, ga zeker voor het tweede. Op die manier riskeer je tenminste niet om de bacteriën van anderen op te scharrelen. 
 

handdoeken

handdoeken

De beste manier

Het beste zijn de droge papieren doekjes, die je na gebruik meteen wegwerpt. Al zijn die niet meteen goed voor het milieu. 

De allerbeste oplossing: handdoeken voor eenmalig gebruik. Maar dat zie je natuurlijk niet in elk café of restaurant...

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet