
de madammen
Zo ga je het best om met kinderen en competitiviteit
ma 19 sep. - 4:46

"Als hij met de voetbalclub een match speelt, kan hij niet goed tegen zijn verlies. Als hij een match niet wint, staan de tranen hem in de ogen. Ik ben blij dat hij de dingen goed wil doen, maar vind toch dat hij overdrijft", vertelt Tanja.
Competitie gericht zijn
"Jongens, zeker jongens, zijn in het algemeen erg competitiegericht. Toch is leren falen, en leren vanuit iets dat je niet gelukt is, heel belangrijk. Ook voor bedrijfsleiders zijn er al eens 'fail conferences' georganiseerd, waarbij iedereen komt vertellen welke fouten ze hebben gemaakt en wat ze daaruit geleerd hebben. In contrast met de 'gewone' conferenties waar mensen alleen over hun succes komen spreken."
"Het is niet erg om te proberen en te mislukken, als je maar probeert en weer verder probeert. Leren falen is een soort groeiproces, waarbij er aan de ene kant natuurlijk niets leuker is dan winnen, maar aan de andere kant moet je bij een verlies ook de andere elementen bekijken."
Het is niet erg om te proberen en te mislukken, als je maar probeert en weer verder probeert
Zo handel je het best
Knuffel
Natuurlijk moet je je kind eerst een keer goed vastpakken en troosten.
Zeg het juiste
Zeg niet: 'Het is allemaal niet zo erg.' Want voor het kind is het op dat moment heel erg. Maar je kan daarna wel zeggen dat er nog matchen komen.
Stel de juiste vragen
Je kan door de juiste vragen te stellen aan je kind, het leren relativeren.
- heb jij goed gespeeld?
- was het leuk om samen met de andere kinderen te spelen?
- welke dingen heb je (wel) goed gedaan?
- wat zou je anders hebben gedaan?
Moedig aan, maar ook niet te veel
Aanmoedigen mag zeker, maar je mag daar als ouder niet te ver in gaan! In dat geval werken aanmoedigingen omgekeerd, omdat ze hun kinderen onder druk zetten.