
de madammen
Zo gebruik je alternatieve tomatensoorten in de keuken
do 16 sep. - 8:52

Verschillende soorten tomaten
-
De Absinttomaat, een kleine trostomaat met ongelijke vormen.
-
De geelgroene tomaat Aunt Ruby’s German Green, groen met een gele toets.
-
Black Grim is een stuk meer gekend. Dat is een zogenaamde zwarte tomaat. Die zijn heel donker van kleur. De kleine versie daarvan heet de Blue Tomato. Dat is een zwarte trostomaat. Echt lekker!
-
De Pink en de Red Brandywine tomaten kweekt de Chef ook. Die zijn donkerroze van kleur en ook heel lekker.
-
De Evergreen is de lieveling van Patricks echtgenote. Dat is een groene zoete tomaat.
-
Green grape is zoals een druifje. Een kleine trostomaat met kleine streepjes.
-
De Green Zebra is een grote groene trostomaat. Ze is groen met gele strepen als een zebra.
-
Kellog’s breakfast is een leuke tomaat. Dat is een baktomaat. Je kan die in schijfjes bakken in de pan, in olijfolie met spek en eitjes. Die tomaat laat zijn vocht niet los tijdens het bakken.
-
De Green Banana is een langwerpig groen tomaatje dat heel leuk presenteert op het bord.
-
De Purple Russian is een Russische tomaat, een heel volle tomaat met weinig pitten.

Wat is het verschil met tomaten die je koopt in de handel?
"Het grote verschil is dat wij ze plukken als ze bijna rijp zijn. Dan zijn ze perfect op punt. We vermijden ook om de tomaten in de ijskast te leggen. Eenmaal een tomaat een ijskast heeft gezien, is ze niet meer hetzelfde. En dat moet je echt vermijden. Tomaten bewaar je, dus voor eens en altijd, op kamertemperatuur of in een koele donkere ruimte."
7 tips om speciale tomaten te bereiden
-
Best zo puur mogelijk laten
-
Ze ook decoratief uitspelen. Bv. verschillende speciale soorten combineren en rauw serveren met garnalen, olijfolie en wat sausjes. Als slaatje oogt dat mooi, maar het is ook zeer lekker.
-
Philip Van Heule zelf lust ze ook graag rauw met een plakje gebakken ganzenlever.
-
Je kan er ook een fondue mee maken of een chutney.
-
Een 'eau de tomates' kan ook. Een leque noemen ze dat ook. Serveertip: met een rietje van wilde selder of lavas.
-
IJs van tomaat maakt Van Heule ook in z'n restaurant, of een coulis, een gelei... maar dan wel met een soort die zeer veel smaak heeft
-
Voor tomatensoep moet je natuurlijk afgaan op de smaak van de tomatensoort. Een ratatouille of een compote kan natuurlijk ook. Zo kan je ze beter conserveren. Soep of gazpacho zou in principe wel kunnen, maar dan is de kleur belangrijk. Natuurlijk moet je een soep van een mooie roze tomaat, niet aandikken met gewone tomatenpuree: zonde!