
de madammen
Zo gezond is fermenteren
vr 20 okt. - 8:16

Als je een ‘starter’ zoals gist of bacteriën toevoegt aan koolhydraten zoals zetmeel of suiker in voedsel en deze een tijdje in bepaalde omstandigheden houdt, ben je aan het fermenteren. De koolhydraten worden omgezet in bijvoorbeeld alcohol of zuren en worden op hun manier een natuurlijk conserveermiddel. Ook de aard van het voedsel verandert en wordt dieper en intenser.
Gefermenteerd voedsel is trouwens meer aanwezig dan je vermoedt. Denk aan yoghurt, bier, kaas of zuurkool...
Wat is het nut?
Behalve om voedsel langer te bewaren, kan fermentatie kan nuttig zijn voor de toediening van probiotica. Probiotica zijn eigenlijk “goede bacteriën” die zorgen voor een goede darmflora.
Sander Wuyts van de universiteit Antwerpen onderzoekt hoe de probiotica efficiënt kunnen worden toegediend en hoe de werking ervan kan verbreed worden. Kunnen probiotica bijvoorbeeld helpen bij mensen die last hebben van de bovenste luchtwegen en op termijn antibiotica vervangen.
“Ferme Pékes”
Geïnspireerd door sterrenchef Kobe Desramault heeft Sander intussen kunnen vaststellen dat gefermeenteerde sapjes - van wortels in het bijzonder - boordevol goede bacteriën zitten.
Bij wijze van experiment hebben 40 Antwerpenaren in de eigen keuken wortelen gefermenteerd. En wat bleek? Na 30 dagen fermentatie waren de sappen inderdaad echte gezondheidsbommetjes.

wortels in mand
Zelf aan de slag
Het is gezond én makkelijk om zelf te maken! Neem enkele wortels, doe ze door de juicer. Doe het sap in weckpot, voeg er zout aan toe, en sluit het deksel. Laat de pot enkele weken op je aanrecht staan en enkele weken later krijg je dan gefermenteerd sap.
Let op!
Je pot moet goed luchtdicht zijn en je mag hem niet rechtstreeks in de zon zetten! Het smaakt vrij zout, dus je mengt het best met ander vers sap (komkommersap, bijvoorbeeld).