Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

consument

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

radio2 natuurweekend

Zo hou je wespen op afstand

Huis & Tuin

Aha!

wo 22 jun. - 1:30

Ze zijn niet onze beste vriendjes als we even in de tuin willen gaan zitten.
© Foto: Pexels

Slechtgemanierd, opdringerig en bepaald onaardig van inborst, duiken deze beestjes en hun nesten plots overal op. Steekslachtoffers vallen, bonkige brandweerlui huilen om hun mammie… En als in augustus de nieuwe larven uitkomen, is het vluchten geblazen. Of niet?

Kruidnagel

Enkele stukjes kruidnagel in een potje water of in een schijfje sinaasappel of citroen zorgt ervoor dat wespen jouw tafel overslaan.

(Wie)rook

Wespen hebben een hekel aan rook. Je hoeft je tuin gelukkig niet in brand te steken. Een paar wierookstokjes of geurkaarsen houden wespen op een afstand.

Oliën

Zelf geen fan van wierook? Plaats een verdamper met lavendel- of citronellaolie op je tuintafel.Het ruikt niet alleen lekker, het is nog eens gezellig ook. En vooral: wespen haten het!

Niet bewegen!

Een wesp steekt pas als ze zich bedreigd voelt. Beweeg dus niet, begin niet te lopen of te zwaaien en val ze niet aan. Doe gewoon rustig verder waarmee je bezig bent.

Afdekken

Wespen zijn dol op zoete geuren en felle kleuren. Tijdens een zomerse barbecue worden ze door de zoet ruikende stoffen gelokt, zoals bier en cola. Een mooie, kleurrijke salade op je bord doet hen denken aan een bloem. Dek je etenswaren af (bijvoorbeeld met versierde bloempotjes, zoals op de foto) of eet desnoods binnen.

Koffie

Wespen houden ook niet van de geur van koffie. Plaats enkele kommetjes met gemalen koffie op je tuintafel of terras. Het zou nog beter werken wanneer je de koffie aansteekt en de geur van de verbrande koffie zich verspreidt.

Wespenval

Je kan zo'n val kopen in de winkel, maar evengoed zelf maken:

Neem een PET-fles en snij ze door op ongeveer 10 centimeter van de bovenkant. Plaats deze bovenkant omgekeerd (als een trechter) in het onderste deel. Maak beide delen met kleefband aan elkaar vast. Vul de wespenval met zoetigheid (zoals fruitsap, siroop of cola). De wespen worden aangetrokken door de zoete geur, vliegen naar binnen en geraken niet meer uit de fles. Uiteindelijk verdrinken ze.

Professionele hulp

Zit je met een wespennest? Haal ze vooral zelf niet weg, maar roep de hulp in van professionele bestrijders. Probeer ook nooit om de opening van een wespennest dicht te maken. De wespen komen er op een andere plek weer uit.

Toch gestoken?

  • Gevaarlijk wordt het als de wesp in jouw glas of blikje cola kruipt en je het beest per ongeluk opdrinkt. In dit geval is medische hulp heel dringend. Zij moeten het probleem met cortisone en adrenaline verhelpen.
  • Een gewone wespensteek kan ontsteken. Vermoeidheid, hoofdpijn en koorts wijzen al op een hevigere reactie. Meestal hoef je niet meteen naar de dokter. Een goede cortisonezalf helpt meestal tegen insectenbeten in het algemeen.
  • Als de symptomen erger worden, moet je wel naar de dokter!

Bron(nen)

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet