Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Zo houd je je witte sneakers wit

Huis & Tuin

Aha!

di 14 jun. - 5:27

Witte sneakers zijn helemaal hip en in. Maar... ze mooi wit houden is niet gemakkelijk! Zo houd je ze kraaknet en stralend wit!
© Canva

Voor je begint

Elke schoen is natuurlijk anders. Sommige bestaan uit een witte stof, andere uit wit leder. Sommige vlekken zijn al wat ouder, andere dan weer recent.

Ben je niet helemaal zeker van een schoonmaaktechniek? Test het dan eerst op een klein stukje voor je er heel je schoen mee schoon probeert te maken! Soms zijn vlekken net iets hardnekkiger en moet je het schoonmaakproces een paar keer herhalen.

Tools

De zogenaamde wondersponsjes zijn niet alleen handig om je keuken proper te krijgen. Ze zijn ook een wonder voor je schoenen!

Een oude tandenborstel is ideaal voor moeilijk te bereiken plekjes.

Tandpasta

Gebruik je tandenborstel en tandpasta eens niet om tanden schoon te maken. Je gebruikt wel het best witte tandpasta om eventuele verkleuring op je witte sneakers te vermijden.

Afwasmiddel

Maak een sopje van wat afwasmiddel en lauw water. Dip je spons erin en wrijf zo je schoenen schoon. Wrijf je schoenen daarna zeker droog met een propere (eventueel licht vochtige) doek.

Shampoo

Je kan ook een sopje van lauw water en enkele druppels shampoo maken. Dat zou extra handig zijn om vetvlekken te verwijderen!

Azijn

Dip een propere, zachte doek in wat azijn. Wrijf voorzichtig over de vlekken en ze verdwijnen als sneeuw voor de zon!

Dissolvant

Pas altijd op met dissolvant! De kans op beschadiging is net iets groter dan bij de producten hierboven vermeld. Een wattenstaafje met wat dissolvant op kan je helpen met de meest hardnekkige vlekken. Maar laat het zeker niet te lang inwerken: wrijf het snel opnieuw proper met een vochtige, schone doek.

Wasmachine?

Enkel stoffen (en dus geen lederen) sneakers kan je in de wasmachine steken. Neem dan wel deze tips in acht:

  • Was je sneakers apart, niet samen met ander wasgoed. Steek ze ook altijd in een waszak (zo eentje waar je anders delicate was in stopt).
  • Haal de veters uit de schoenen, steek ze ook in de waszak.
  • Was ze niet te warm, anders komt de lijm waarmee de verschillende onderdelen van je schoenen aan mekaar zitten los. Beter twee keer koud wassen, dan één keer te warm.
  • Gebruik dezelfde hoeveelheid wasmiddel als je zou gebruiken voor een kleine, normale wasbeurt.
  • Stel (indien) mogelijk een laag aantal toeren in.
  • Laat je schoenen gewoon drogen, steek ze nooit in een droogkast! Ook de warmte daarvan tast de lijm in je schoenen aan.

Nazorg

Wrijf de schoenen na hun grondige poetsbeurt altijd schoon met een vochtige, propere doek. En wrijf ze daarna ook nog even droog. Laat ze gewoon drogen aan de lucht, plaats ze niet bij een warmtebron!$

Bekijk de video

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet