Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top30

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: radio2 wijs

radio2 wijs

Zo lastig kan de menopauze zijn: “Ik vind het verschrikkelijk en krijg het niet uitgelegd zonder tranen”

di 3 okt. - 7:38

De helft van de wereldbevolking maakt het mee en toch hoor je er amper wat over: de menopauze. Want wie praat er graag over opvliegers, vaginale droogte, verminderd libido en wisselende stemmingen? Toch ondervinden heel wat vrouwen zulke klachten en velen ondergaan ze in stilte. Dat kan anders vindt Karolien Debecker en daarom trok ze dat onderwerp open in Wijs. Onze appbox puilde uit van de reacties.
menopauze
© Getty

Zo kwam er een berichtje binnen van Daniëlle uit Dendermonde. Ze is 50 en begon enkele maanden geleden te merken dat er wat aan het veranderen was. “Ik kreeg de ene blaasontsteking na de andere en liet me onderzoeken bij de uroloog. Die vond niets. Nadien bleek uit een bloedafname dat mijn hormoonproductie sterk gedaald is. Ik zit dus in de menopauze, met helaas ook alles erop en eraan: opvliegers, droge mond en keel, vaginale droogte.”

Ik heb het gevoel dat mijn leven in een flits voorbij gevlogen is en dat ik nog maar weinig tijd heb om dingen te doen die ik graag wil doen

— Luisteraar Daniëlle

“Het overviel mij compleet. Ik ben normaal een levenslustig, positief persoon. Maar nu lijkt alles gedempt. Ik voel ook voor het eerst dat het leven eindig is. Dat gevoel had ik zelfs niet toen ik op mijn 35ste kanker kreeg. Nu is het er wel. Alsof ik niet veel tijd meer heb om de dingen te doen die ik graag wil doen. Ik vind het vreselijk en krijg het moeilijk uitgelegd zonder tranen. Ik ben nu ook een tijdje thuis omdat ik stil wil kunnen staan bij wat er nu gebeurt. Gelukkig kan ik wel rekenen op mijn huisarts die mij ook psychologisch begeleidt.”

De menopauze: wat is dat?

De menopauze is geen ziekte, maar een natuurlijk proces waarbij de eicelproductie van de vrouw stilvalt en ze stilaan in haar onvruchtbare periode komt. Dat begint meestal rond de leeftijd van 51 jaar, maar bij een aantal vrouwen kan dat al veel vroeger starten.

Meestal kondigt die ‘overgang’ zich aan met een menstruatie die onregelmatiger wordt. Daarnaast kunnen er allerlei klachten optreden: opvliegers, slapeloosheid, prikkelbaarheid, pijnlijke seksuele betrekkingen, gewrichtspijnen, een hoge cholesterol,  botontkalking enzovoort. Geen lijstje om blij van te worden. 

Elke vrouw haar verhaal

Net zoals elke vrouw haar menstruatiecyclus of zwangerschap op haar manier ervaart, is dat ook zo bij de menopauze. We kregen daarover verschillende verhalen toegestuurd.

Chantal uit Stekene is 66 en verpleegster van beroep. “Op mijn 52ste begon het. Ik kreeg plots om de 10 minuten vapeurs. Op een bepaald moment was ik bloed aan het prikken bij een patiënt en droop het zweet van mijn neus op haar bovenarm. Heel gênant. Gelukkig reageerde die oudere dame begripvol. Ik ging toen ook 3 keer per shift douchen en liep met een handdoek rond mijn nek rond in het ziekenhuis. Ik vind het wel niet lastig om erover te praten en mijn omgeving ook niet. Het is wat het is.”

Els uit Sint-Truiden is 47 en is al enkele maanden in de menopauze: “Ik sliep al een tijd minder goed en werd regelmatig badend in het zweet wakker. Iets later ben ik er ook overdag last van beginnen ondervinden. Medicatie helpt mij op dit moment goed.”

Ilse uit Brugge is 54 en noemt zichzelf één van die gelukzakken die er amper iets van merkt. “Ik wist dat ik in mijn overgang zat omdat mijn maandstonden uitbleven. Af en toe had ik een opvlieger, maar die waren echt wel draaglijk. Ik slaap wel wat minder goed, maar als het dat maar is."

Lieve uit Gent is 58 en sinds haar 47ste in de overgang. “Ik had eerst niet door wat er gaande was, maar voelde mij zo grijs, kleurloos op alle vlakken. Ik liep thuis erg prikkelbaar rond, wat niet makkelijk was voor mijn gezin. Na een bloedafname bleek dat ik in de menopauze zat. Bij mij vertaalde zich dat verder in een droge huid, opvliegers, stemmingswisselingen e.d. Mijn man en ik kunnen er wel openlijk over praten, hij is heel begripvol. En humor helpt ook. We lachen er ook af en toe mee. De fysieke ongemakken kan ik voor een deel opvangen met een hormonengel. Dat helpt.”

Ook Anne uit Melle, 55 jaar zit volop in haar menopauze: “Ik heb last van angst en doemgedachten. Die angsten verdwijnen in de loop van de avond, maar beginnen ’s morgens opnieuw. Daarnaast deden mijn spieren lang pijn, zelfs mijn vel en mijn tanden waren gevoelig.”

Praat erover

Volgens professor Herman Depypere van het UZ Gent is erover praten erg belangrijk. Het is namelijk geen kleine groep die problemen ondervindt. "Uit ons onderzoek blijkt dat 23% van de Belgische vrouwen ernstige klachten ervaart tijdens de menopauze. De overige 77% heeft dan wel geen opvallende klachten, maar ontwikkelt vaak andere aandoeningen zoals hoge cholesterol en botontkalking."

Een hormoonbehandeling kan helpen. “Ze hebben veel voordelen omdat ze de hormoonhuishouding opnieuw in evenwicht brengen. Ze zijn veilig en niet duur. En ze verbeteren je levenskwaliteit: je haar wordt voller, de vagina raakt weer meer doorbloed, botten ontkalken minder, de stijfheid in je gewrichten vermindert. Alleszins, blijf er niet mee zitten.”

 

 

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet