Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top30

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de madammen

de madammen

Zo maak je asperges à la flamande

aha

zo 30 apr. - 3:00

Onze Vlaamse asperge is een product om trots op te zijn. De bereiding ‘op z’n Vlaams’ doet de groente alle eer aan, want de overige ingrediënten zijn zacht van smaak, zodat die witte stengels volop tot hun recht komen. Misschien is dit wel het populairste vegetarisch gerechtje dat we kennen.
Asperges a la flamande
© Canva

Dit heb je nodig (4 personen)

  • 28 witte asperges (of reken 6 tot 8 asperges per persoon)
  • 200 g hoeveboter
  • 6 eieren
  • een busseltje krulpeterselie
  • nootmuskaat
  • peper
  • zout

Aan de slag!

De asperges:

Tip: Gebruik kraakverse asperges. Onze Vlaamse telers leveren de allerbeste kwaliteit af. Je kan de versheid van de asperges op twee manieren controleren: duw je vingernagel even in de onderkant van de asperge. De plek waar de asperge werd afgesneden mag niet houtachtig zijn. Wrijf enkele asperges tegen mekaar. Als ze een zacht piepend ‘zanggeluidje’ maken zijn ze vers.

  • Schil de asperges met een dunschiller. Hou elke asperge vast bij de kop en schil van boven naar onder, rondom rond. Druk niet te hard op het mesje, en rits de schil er in fijne slierten van af. Breek vervolgens het ‘kontje’ van de asperges af. (Dan zal je ook meteen merken of ze zorgvuldig geschild zijn.)
  • Asperges koken is niet moeilijk, maar tegelijk een klein kunstje. Vul een kookpot met koud water en voeg er een snuifje zout aan toe.
  • Leg de asperges in het koude water en verhit de pot op een zacht vuur. Breng het water tot het kookpunt en zet vervolgens meteen het vuur af.
  • Laat de asperges nog enkele minuten rusten in het warme water. Reken hiervoor 5 tot 10 minuten voor een flinke portie asperges.
  • Proef even, en controleer of ze de juiste garing hebben: nog knapperig, maar toch voldoende knabbelzacht. Schep de asperges uit het water. Laat ze uitlekken op een propere keukendoek.

De geklaarde boter:

  • Leg de hoeveboter in een pot en laat ze rustig smelten op een zacht vuur.
  • Voor dit gerecht heb je ‘geklaarde’ boter nodig. Dat wil zeggen dat de witte melkbestanddelen uit de gesmolten boter moet verwijderd worden.
  • Zodra de boter gesmolten is, zullen de melkresten bovendrijven. Schep ze voorzichtig weg met behulp van een kleine pollepel of een eetlepel.
  • Hou de geklaarde boter warm op een heel zacht vuur.

Mimosa van ei en peterselie:

  • Breng een pot of een pannetje met water aan de kook.
  • Spoel de peterselie, laat het groen uitlekken en knip er de steeltjes af. (Die kan je later nog gebruiken voor een bouquet garni.) Snipper de peterselieblaadjes fijn.
  • Kies voor kwalitatieve verse eieren. Leg de eieren in het kokende water en kook ze hard in zo’n 9 à 10 minuten.
  • Pel de eitjes en doe ze in een mengschaal. Plet ze met een pureestamper tot ‘mimosa’. Maak er geen puree van, maar behoud fijne stukjes ei.
  • Schep de geprakte eieren in de warme geklaarde boter. Voeg er ook een flinke portie peterseliesnippers aan toe en meng alles.
  • Rasp wat nootmuskaat in het mengsel, samen met een snuifje zout en wat peper van de molen. Voeg nog een scheutje van het water waarin de asperges gegaard werden toe. Meng een laatste keer en proef.

Afwerking:

  • Serveer per persoon 6 à 8 warme asperges op een groot (of langwerpig) bord.
  • Schep daarover een flinke portie van het eiermengsel met geklaarde boter en verse peterselie.

Dit is een recept van Jeroen Meus. 

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet