Zo maak je de Ann&Daan-vlaai
ma 22 jan. - 10:03
Europa erkent de Limburgse vlaai officieel als streekproduct. Limburgers in hart en nieren, Ann en Daan laten dat niet onopgemerkt voorbij gaan! Bakkers Guy Martens uit Kinrooi en Roland Emmerix uit Riemst maakten een speciale Ann&Daan-vlaai om dat te vieren!

Dit heb je nodig
Het deeg
- 1 kg bloem
- 1 ei
- 3 dl lauwe melk
- 50 gr gist
- 330 gr boter
- 30 gr suiker
- 15 gr zout
Crème patissière
- 1 liter melk
- 200 gr suiker
- 100 gr impereal pudding poeder
- 1 ei dooier
- snuifje vanille
Kersenvulling
- 500 gr kersen
- 500 gr geleisuiker
Crumble
- 150 gr bruine suiker
- 100 gr boter
- 200 gr bloem
Aan de slag!
- Maak een kuiltje in de bloem, voeg de gist, melk en het ei toe en meng door elkaar. Voeg daarna de boter, suiker en het zout toe en meng opnieuw (eventueel in de keukenrobot) tot je een homogene massa krijgt.
- Laat het deeg rusten.
Crème patissière
- Warm de melk (8 dl) op op het vuur.
- Meng de eidooier met de suiker (50g) in een aparte kom.
- Meng de overige suiker (150g) met het imperial poeder, en voeg daarbij de resterende melk toe.
- Als de melk het kookpunt heeft bereikt, voeg de twee mengsels toe en laat ze goed doorkoken. Laat daarna afkoelen
Kersenconfituur
- Breng de kersen en de geleiksuiker aan de kook. Na ongeveer 5 minuten heb je een mooie confituur.
- Dit kan je eventueel al de dag ervoor klaarmaken.
Crumble
- Meng de boter en de suiker, voeg dan ook het zout en de vanille toe.
- Voeg de bloem toe.
- Meng met je handen tot je een droge crumble krijgt.
De vlaai
- Rol het deeg uit, en leg het deeg in een taartpan.
- Smeer een dun laagje pudding op de bodem.
- Smeer daarbovenop een dun laagje kersenconfituur.
- Maak een deksel van het overige deeg.
- Doreer met eigeel, zodat het deksel goed vast blijft zitten.
- Strooi de crumble erover.
- Zet 25 à 30 minuten in de oven op 230 graden.