Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top30

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de madammen

de madammen

Zo maak je de klassieke 'steak tartaar'

wo 16 jun. - 1:00

Deze klassieker is vaak een grote favoriet van wie van pure vleesgerechten houdt. Je kan zo'n heerlijke steak tartare perfect thuis klaarmaken, zolang je twee zaken in de gaten houdt: gebruik kwalitatieve ingrediënten en zorg voor een uiterst verse bereiding. Het loont de moeite.
© Dagelijkse kost
In feite is de enige echte ‘steak tartare’ een klassieke zaalbereiding wanneer je op restaurant gaat. Het is aan de ‘maître’ om de typische mayonaise te maken en de tartaar aan tafel te bereiden. Jammer genoeg gebeurt het nog zelden...
 

Wat heb je nodig: (4 personen)

  • 600 g rundvlees (‘pelée royale’)
  • 1 sjalot
  • 1 bussel krulpeterselie
  • 1 bussel waterkers
  • 4 zure augurkjes
  • 2 eetlepels kappertjes
  • ½ citroen
  • 1 ei
  • 1 eetlepel (zachte) mosterd
  • 2 dl arachideolie (of druivenpitolie)
  • 1 eetlepel natuurazijn
  • een scheutje Worcestershiresaus (Engelse saus)
  • enkele druppels Tabasco
  • 1,2 kg frietaardappelen
  • peper
  • zout

Extra materiaal:

  • een groot en vlijmscherp keukenmes
  • een frietketel met Ossewit (dierlijk vet) - of gewenst alternatief

Aan de slag!

De mayonaise:

Neem en ruime mengschaal. Breek het ei en doe de dooier in de schaal. Het eiwit gebruik je niet.

Voeg de mosterd toe en een scheutje natuurazijn. Meng alles met de garde en schenk er beetje bij beetje de olie bij. Blijf continu roeren tot je een gebonden mayonaise krijgt. Voeg tussendoor een snuifje zout en peper van de molen toe. Proef de mayonaise, zodat ze een mooie smaakbalans heeft. Zet de mayonaise koel. (mayonaise: zie ook filmpje op de website)

De vleesbereiding:

TIP: Het is zeer belangrijk dat je het verse vlees snijdt, en niet maalt. Een vlijmscherp mes is dus bijzonder nuttig om een top-resultaat te verkrijgen.

TIP: Kies voor een kwalitatief stuk gepelde biefstuk, bij voorkeur wat gerijpt door je slager.

Snij het vlees eerst in dunne lapjes. Snij deze lapjes vervolgens in zeer fijne reepjes, die je dan in uiterst fijne stukjes snijdt.

Blijf nog een tijdje snijden en hakken zodat het vlees echt fijn gehakt is. Dit kost een beetje tijd en moeite, maar het resultaat is het waard.

Doe het gemalen vlees in een mengschaal en spoel het werkvlak waarop je het hebt versneden. Hou de gehakte biefstuk koel.

Pel de sjalot en snipper ze heel fijn.

Laat de kappertjes uitlekken en hak ze fijn met een scherp mes.

Hak de zure augurken in piepkleine stukjes.

Voeg de stukjes sjalot, kappertjes en augurken bij het vlees.

Spoel de krulpeterselie en snipper de blaadjes zo fijn mogelijk. Gebruik geen peterseliesteeltjes.

Voeg een deel van de peterseliestukjes bij het vlees en meng alles. Proef en voeg indien nodig extra peterselie toe.

Zet de vleesbereiding in de koelkast terwijl je de frietjes bereidt.

Verse frieten:

Spoel en schil de aardappelen en snij ze met de hand in gelijkvormige frieten.

Was de frieten niet, want dan spoel je het zetmeel eraf.

Verhit het frietvet (bij voorkeur Ossewit) op 140°C.

Bak de frietjes een eerste keer, maar laat ze nog niet kleuren. (Tijdens de eerste bakbeurt ‘pocheer’ je de frieten.)

Laat de frieten uitlekken en afkoelen in een schaaltje met een vel keukenpapier.

Verhit het frietvet vervolgens tot 180°C.

Bak de koude frieten tijdens de tweede bakbeurt goudbruin en knapperig.

Giet de frieten opnieuw in een schaal met wat keukenpapier, zodat ze even kunnen uitlekken. Strooi er naar smaak wat zout over.

Afwerking:

TIP: Het is belangrijk om een evenwichtige vleesmengeling te maken. Gebruik slechts zoveel mayonaise als nodig en proef de steak tartare regelmatig.

Schep enkele lepels mayonaise bij de vleesbereiding. Meng en bepaal wanneer de tartare smeuïg is. Het vlees mag niet zwemmen in de saus!

Voeg een scheutje Worcestershiresaus toe en enkele druppels Tabasco. Proef opnieuw en voeg indien nodig wat extra toe.

Druppel vlak voor het serveren het citroensap in de vleesbereiding en meng. (Het zuur zorgt voor een koude garing, dus doe dit pas op het einde!)

Voeg naar smaak nog een snuifje zout toe en wat peper, en meng de steak tartare een laatste keer.

Spoel de blaadjes waterkers en laat ze uitlekken.

Schep een portie steak tartare op elk bord en druk dit aan tot het de vorm van een dikke hamburger krijgt.

Serveer er de vers gebakken frieten bij en wat pittige waterkers. Werk het bord af met een schepje mayonaise.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet