Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top30

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de madammen

de madammen

Zo maak je een stoofpotje van hondshaai

In de keuken

aha

vr 18 nov. - 5:59

Je zal wellicht zelden ‘haai’ op je bord gekregen hebben, en toch is de hondshaai die in Europa gevangen wordt een excellente consumptievis. Vroeger werd dit product wel eens verkocht als ‘zeepaling’, maar dat is helemaal onterecht.
een stoofpotje van hondshaai
© Canva

Het loont de moeite om hondshaai eens te ontdekken. Je doet er wel goed aan om de vis vooraf te bestellen bij de visboer. In dit recept wordt de hondshaai verwerkt in een zuiderse stoofpot met veel groenten. Wie minder avontuurlijk aangelegd is, kan dit gerecht ook klaarmaken met vis naar keuze. (Kies dan wel voor vis met stevig vlees, zodat deze niet volledig uit mekaar valt tijdens het stoven.)

Wat heb je nodig: (4 personen)

  • 800g hondshaai (in moten)
  • 2 eetlepels bloem
  • 2 uien
  • een teentje look
  • een rode parika
  • 80g tomatenpuree (concentraat)
  • 4 tomaten
  • een toefje harissa (Tunesische kruidenpasta)
  • 2 eetlepels zwarte olijven (zonder pit)
  • 2 eetlepels kappertjes
  • 1,5dl witte wijn
  • een blaadje laurier
  • 2 takjes verse oregano
  • 4 takjes verse basilicum
  • olijfolie
  • peper & zout

Aan de slag!

Snij de gestroopte vis in gelijke moten, van ongeveer 7 cm lang.

Schep de bloem in een schaaltje, en kruid ze met een snuif zout en peper van de molen. Wentel de mootjes vis even door de bloem.

Zet een ruime hoge pan op een matig vuur en verhit er een scheutje olijfolie in. (Je kan ook een stoofpot gebruiken.)

Bak de stukken hondhaai kort in de pan tot de vis een lichtbruin korstje krijgt. De vis hoeft binnenin nog niet gaar te zijn.

Haal de moten vis uit de pan en zet ze even aan de kant. Hou de pan met het braadvet en de aanbaksels van de vis bij.

Pel de uien, snij ze eerst middendoor en vervolgens in fijne halve ringen. Hak de look in stukjes en plet ze tot pulp.

Breng intussen wat water aan de kook. (Om straks de tomaten te ontvellen.)

Stoof de uiringen samen met de look in de pan waarin je de hondshaai hebt gebakken. Doe dit op een matig vuurtje.

Schil de rode parika met een dunschiller, en snij het vruchtvlees, zonder de zaadlijsten, in fijne lange reepjes.

Laat de stukjes paprika meestoven met de uien. Roer alles regelmatig even om.

Snij een kruisje in de top van elke tomaat en dompel ze 12 tot 15 tellen onder in het kokende water. Spoel de tomaten onmiddellijk onder koud stromend water. Nu kan je het flinterdunne vel makkelijk verwijderen. (emonderen)

Doe de geconcentreerde tomatenpuree bij de stovende groentjes, samen met een toefje harissa. Let op, dit is een pikante pasta, dus doe voorzichtig en gebruik een hoeveelheid naar persoonlijke smaak. (Harissa zit vaak verpakt in een handige tube, en je kan deze kopen in grote supermarkten en gespecialiseerde winkels.)

Roer de tomatenpuree en de harissa door de groenten en laat deze een paar minuutjes meebakken op een zacht vuur.

Snij de ontvelde tomaten in kwartjes en verwijder de zaadlijsten. Snij vervolgens het vruchtvlees in kleine kubusjes, en voeg ze toe aan de pan met groenten.

Meng de zwarte olijven (zonder pit) en de kappertjes onder de groenten. De olijven kan je naar keuze ook halveren of in kwartjes snijden.

Leg de moten hondshaai opnieuw in de pan. Giet er ook het braadvocht bij.

Schenk de witte wijn in de pan, samen met een blaadje laurier.

Laat het stoofpotje minstens een kwartier pruttelen op een zacht vuur.

Voeg vlak voor het serveren de blaadjes van de verse oregano en basilicum aan de stoofpot toe. (Je kan de kruiden eventueel in stukjes scheuren.) Proef en kruid het gerecht naar smaak met wat zout en peper van de molen.

Serveer het stoofpotje van hondshaai met bv. gekookte rijst of wat pasta naar keuze. (Voor wie rijst kookt: Snipper een sjalotje fijn en stoof de snippers in een beetje olijfolie. Voeg de rijst toe met voldoende water (of lichte bouillon) en kook de korrels zacht, cf. de kooktijd die de verpakking aangeeft.)

Dit is een recept van Jeroen Meus. 

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet