Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de madammen

de madammen

Zo maak je goulash met jenever

In de keuken

aha

vr 18 nov. - 6:13

‘Goulash’ is de Hongaarse versie van ons fameuze stoofvlees. De originele goulash is eigenlijk een stevige soep, maar op de één of andere manier eten Vlamingen dit doorgaans als een stoofschotel. Recepten durven al eens te veranderen, al naargelang waar je ze eet. Wat er ook van aan is, dit is een smakelijke stoofschotel die een mooi alternatief is voor een keteltje klassieke Vlaamse carbonaden.
goulash met jenever
© Canva

‘Goulash’ is de Hongaarse versie van ons fameuze stoofvlees. De originele goulash is eigenlijk een stevige soep, maar op de één of andere manier eten Vlamingen dit doorgaans als een stoofschotel.

Wat heb je nodig: (4 personen)

  • 1kg rundvlees (zenuwstuk schouder) in grove stukken
  • 0,75l blanke kalfsfond (of kippenbouillon)
  • 2 uien
  • 2 rode paprika’s
  • 2 teentjes look
  • 1 eetlepel bloem
  • een snuifje cayennepeper
  • een snuifje komijnpoeder
  • 80g tomatenpuree (geconcentreerd)
  • 1 flinke scheut (Hasseltse) jenever
  • 2 takjes verse marjolein
  • 2 blaadjes laurier
  • 2 takjes verse tijm
  • 4 eetlepels zure room
  • boter
  • peper & zout

Aan de slag!

Zet een ruime stoofpot op een matig vuur, en smelt daarin een klont boter.

Kruid de stukjes vlees intussen meteen snuifje zout en wat peper van de molen.

Bak de stukken vlees in de hete boter. Zorg ervoor dat het rundvlees een goudbruin korstje krijgt. Het hoeft binnenin nog niet gaar te zijn. (TIP: Bak niet teveel vlees in één keer. Kleur een grotere hoeveelheid aan in twee of meer bakbeurten.) Zodra het vlees een korstje heeft, haal je het uit de pot en hou je het aan de kant. Zet ook de stoofpot met de aanbaksels van het vlees even aan de kant.

Pel de uien, snij ze middendoor en vervolgens in halve ringen.

Schil de paprika’s, snij ze middendoor, verwijder de zaadlijsten en snij de groente in korte reepjes. (Snij de halve paprika’s in de breedte i.p.v. in de lengte)

Stoof de uiringen en de reepjes paprika in de pot waarin je het vlees hebt gebakken. Voeg indien nodig een extra klontje boter toe.

Roer de groenten regelmatig om en kruid ze met een klein snuifje (sterke!) cayennepeper en een snuif komijnpoeder.

Roer alles even om, zodat de kruiden even meebakken, en voeg er dan de tomatenpuree bij. Laat het groentenmengsel opnieuw kort bakken.

Strooi wat bloem in de pot, roer om en schenk er een flinke scheut (Hasseltse) jenever bij.

Flambeer de pot, zodat de wrange smaak van de alcohol verdwijnt. (Let op: Flambeer niet onder je dampkap om brandgevaar te vermijden.)

Voeg de stukjes vlees toe aan de pot en schenk er de kalfsfond (of kippenbouillon) bij. (Recept kalfsfond & kippenbouillon: zie website)

Voeg de blaadjes laurier toe, samen met de takjes tijm. (Je kan deze ook samenbinden tot een bouquet garni of kruidentuiltje.)

Zet het deksel op de pot en laat de stoofschotel ongeveer 2 uur pruttelen op een zacht vuurtje. Proef en kruid het gerecht naar smaak met wat extra zout en peper.

Verwijder de blaadjes laurier en de takjes tijm. Ze hebben al hun smaak afgegeven.

Serveer een portie goulash met wat gesnipperde verse marjolein en een lepeltje zure room er bovenop.

De stoofschotel smaakt heerlijk met verse frietjes, gekookte aardappelen of een portie rijst.

Tip: de goulash smaakt heerlijk met een portie verse friet erbij.

Dit is een recept van Jeroen Meus. 

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet