
de madammen
Zo maak je heerlijke kebab
In de keuken
di 18 mei - 5:42

Het hele gezelschap zal er plezier aan beleven om een kebab à la carte samen te stellen dankzij je ‘salad bar’. Ideaal voor een feestje of een verrassende lunch of diner.
Wat heb je nodig: (4 personen)
- 1 groot Turks brood (rond plat luchtig brood)
- 700 g lamsgehakt
- 1 groene of rode chili
- een stukje gember
- 2 teentjes look
- 1 eetlepel korianderpoeder
- een klontje boter
- eventueel wat extra peper
- zout
Voor de dressing:
- 4 eetlepels mayonaise
- 3 eetlepels volle yoghurt (ongezoet)
- enkele takjes verse koriander
- enkele takjes verse munt
- currypoeder
- ½ limoen
Voor de groentjes:
- 1 dikke wortel
- 1 komkommer
- 1/8 witte kool
- 1 rode ui
- 3 tomaten
Aan de slag!
Het gehakt:
Neem een mengschaal en doe er het lamsgehakt in.
Pel de teentjes look en plet ze tot pulp. Voeg de lookpulp toe aan het gehakt.
Schil de gember en rasp ze fijn boven het gehakt. (Reken ongeveer een halve eetlepel geraspte gember per persoon.)
Snij de chilipeper overlangs en verwijder de zaadjes. Snij en hak de pittige peper in zo klein mogelijke stukjes en doe ze bij het gehakt.
Voeg een snuif zout toe, wat korianderpoeder en eventueel een beetje peper. (De chilipeper zorgt al voor een pikante toets.)
Was je handen en kneed alle smaakmakers door het lamsgehakt. Zet het gemengde gehakt even opzij.
De yoghurtdressing:
Neem een kleine mengschaal en doe er de mayonaise en de ongezoete (volle) yoghurt in. Voeg ook het limoensap toe.
Schud er een flinke snuif currypoeder in en meng alles mooi door mekaar. (TIP: Als je de saus een uitgesproken gele kleur wil geven, voeg er dan een snuifje kurkumapoeder aan toe.)
Snipper de blaadjes verse koriander en munt zeer fijn.
Meng alles tot een egaal kruidig sausje en zet de dressing even opzij.
De groenten:
Maak de groenten schoon en zet enkele schaaltjes klaar.
Rasp de witte kool in een schaaltje.
Schil de wortel en rasp de peen in een tweede schaaltje.
Verdeel de komkommer in 4 gelijke stukken. Snij elk stuk vervolgens eerst in schijfjes en vervolgens verklein je de schijfjes met een scherp mes tot fijne reepjes. (julienne). (De waterige zaadlijsten hoef je niet te versnijden.) De stukjes komkommer komen terecht in schaaltje nummer drie.
Pel de rode ui en snij de bol middendoor. Snij de stukken ui vervolgens in flinterdunne halve ringen, en strooi ze los in en vierde schaaltje.
Snij eerst het kroontje en het taaie hart uit de tomaten en snij de vruchten vervolgens in dunne plakjes. (Om je een idee te geven: uit één tomaat haal je 12 tot 15 schijfjes.) Ook de plakjes tomaat doe je in een schaaltje. Intussen heb je een mooie ‘salad-bar’ verzameld.
Afwerking:
Zet een braadpan op een matig vuur en smelt er een klontje boter in.
Bak het lamsgehakt goudbruin, terwijl je het af en toe prakt met een vork. Zo krijg je ook voldoende ‘stukken’ gebakken gehakt. (Opmerking: een grotere hoeveelheid gehakt kan je best in twee of meer beurten bakken.)
Snij het brood in 2 of 4 gelijke delen. (Afhankelijk of je gaat voor een ‘grote’ of een ‘kleine’ kebab.)
Zet de grill van je oven op en laat het brood in luttele minuten krokant worden. (Hou dit goed in de gaten, want het brood kan snel verbranden.)
Snij een stuk van het warme brood open tot een soort van envelop.
Lepel een portie van de currydressing in het stuk brood.
Vul elk broodje met een portie van het vers gebakken lamsgehakt.
Loop vervolgens even langs de “salad bar” en vul je broodje met groenten naar keuze.
De liefhebbers kunnen nog een extra lepeltje saus toevoegen.