
de madammen
Zo maak je koekoek au vin
In de keuken
do 17 nov. - 11:02

Wat heb je nodig: (4 personen)
- 1 Mechelse koekoek, versneden in stukken (borst & bouten)
- (je kan voor dit recept ook een kwalitatieve hoevekip gebruiken)
- 1 fles rode wijn
- 4 dikke plakken gezouten spek
- 3 uien
- 250g Parijse champignons
- een bouquet garni (tijm, laurier en peterseliestelen)
- 1 eetlepel mosterd
- 1 eetlepel bessenconfituur (bv. aalbessen)
- 1 eetlepel bloem
- een klontje boter
- peper & zout
Om erbij te serveren:
- 800g aardappelen
- een klontje boter
- een scheutje olijfolie
- peper
- zout
Aan de slag!
Zet een grote stoofpot op het vuur en verhit hierin een klontje boter op een matig vuur.
Neem er de stukken Mechelse koekoek bij en kruid ze met een snuifje zout en wat peper van de molen.
Bak de stukken Mechelse koekoek in de schuimende boter, zodat ze goudbruin kleuren. Draai de stukjes vlees regelmatig even om. Later zullen we het vlees verder garen.
Snij het zwoerd van de lappen spek en snij het vlees in reepjes.
Haal de stukken koekoek (of kip) uit de pot en zet deze opzij. Doe de reepjes spek in diezelfde pot en bak ze goudbruin. Voeg indien nodig een klein klontje boter toe. Roer de spekjes regelmatig even om.
Pel de uien en snipper ze grof. Snij de witte paddenstoelen in kwartjes.
Zodra de spekstukjes goudbruin gekleurd zijn, voeg je de ui toe. Laat alles een paar minuten stoven. Roer regelmatig even in de pot.
Voeg er vervolgens de stukjes paddenstoel aan toe. Laat de champignons ook enkele minuten meestoven.
Maak een bouquet garni (of kruidentuiltje). (zie website)
Gooi het kruidentuiltje in de pot en strooi de bloem over de inhoud. Roer alles om en laat de bloem kort meebakken.
Doe de stukken Mechelse koekoek (of kip) en het braadsap ervan terug in de pot en schenk de wijn erbij.
Schep er tenslotte de bessenconfituur en de mosterd onder, zet het deksel op de pot en laat de stoofschotel ongeveer anderhalf uur sudderen op een zacht vuur.
Gebakken aardappelen smaken heerlijk bij dit stoofpotje. Kook hiervoor de aardappelen beetgaar en snij ze in schijfjes. Bak de schijfjes aardappel goudbruin in een mengeling van wat boter en olijfolie. Kruid de patatjes met wat zout en peper.
Dit is een recept van Jeroen Meus.