
de madammen
Zo maak je vogelnestjes
In de keuken
ma 12 sep. - 4:24

Dit gerecht wordt vaak in de friteuse gegooid, maar je kan een vogelnestje ook bakken in de braadpan. Maak er een snelle kruidige tomatensaus bij. Wat je er bij eet, dat bepaal je zelf: een smeuïge aardappelpuree of toch liever een portie frietjes...
Wat heb je nodig: (4 personen)
Voor de nestjes:
- 600 g gemengd gehakt
- 4 eieren + één extra ei
- 2 eetlepels paneermeel
- een klontje boter
- nootmuskaat
- peper & zout
Voor de tomatensaus:
- 2 uien
- een scheutje olijfolie
- 800g tomatenvlees of –blokjes in blik
- 80g tomatenpuree (geconcentreerd)
- 1 koffielepel sambal (naar smaak)
- 1 koffielepel suiker
- enkele takjes basilicum
- enkele takjes tijm
- enkele takjes oregano
- 0,5 dl rode wijn
- olijfolie
- peper & zout
Aan de slag!
De vogelnestjes:
Breng een pot water aan de kook en kook daarin de eieren hard. Reken een kookduur van 9 à 10 minuten. Hou één ongekookt ei opzij voor de gehaktbereiding.
Koel de eieren af onder koud stromend water en pel ze. Zet de eieren even opzij.
Neem een ruime mengschaal en doe daar het gehakt in. Voeg een snuifje zout toe en wat peper van de molen.
Breek het extra ei en voeg het bij het gehakt.
Strooi het paneermeel over het vlees en rasp wat verse muskaatnoot.
Was je handen en kneed het gehakt tot een stevige, maar niet te droog mengsel.
Nu kan je de vogelnestjes maken. Rol een gehaktbal van zo’n 5 à 6 cm diameter. Leg de bal in je hand en duw er een kuiltje in, ter grootte van een ei. Leg een hardgekookt ei in het kuiltje en kneed het vlees daarrond. Druk de gehaktbal goed aan en rol het vlees door je handen, tot je een egale boulet krijgt die het ei naadloos omsluit.
Leg de vogelnestjes op een groot bord en hou ze even opzij.
Verwarm de oven voor op 180°C.
Zet een braadpan op een matig vuur en smelt daarin een klontje boter.
Geef de vogelnestjes een goudbruin korstje. Rol de gehaktballen regelmatig even om. De volgelnestjes hoeven binnenin niet gaar te zijn.
Leg de gekorste vogelnestjes in een ovenvaste schotel en bak ze 25 tot 30 minuten in de oven van 180°C.
De tomatensaus:
Zet een stoofpot op een matig vuur en schenk er een scheutje olijfolie in.
Pel de uien en snipper ze grof. (Later zeven we de saus.)
Stoof de stukjes ui in de hete olijfolie. Roer regelmatig even in de pot.
Voeg een schepje suiker en de geconcentreerde tomatenpuree erbij. Schep ook wat sambal in de pot, tenzij je geen licht-pikante saus wenst.
Laat alles enkele minuten bakken. Roer regelmatig even in de pot.
Schenk de rode wijn bij de groenten en laat het vocht voor een groot deel verdampen.
Giet de inhoud van de blikken met tomatenstukjes erbij
Knip de verse kruiden (tijm, oregano en basilicum), spoel ze even onder stromend water en hak ze fijn. Verwijder eventuele taaie takjes. Strooi de fijne kruiden in de pot en laat de saus 10 minuten pruttelen op een zacht vuur.
Mix de saus fijn met de staafmixer. Neem een tweede pot en plaats er een fijne zeef boven. Schep de saus met een pollepel in de zeef en druk ze er met de bodem van de lepel doorheen. Gooi de droge pulp weg.
Proef de saus en voeg naar smaak wat peper en zout toe.
Afwerking:
Prik diep in de vogelnestjes om te controleren of ze gaar zijn. Als er geen vleesrestjes aan de prikker blijven kleven, zijn ze gaar.
Snij elke gehaktbal middendoor en leg de helften op het bord.
Schenk er enkele lepels tomatensaus rond.
Serveer de vogelnestjes met aardappelpuree of frietjes.