
de madammen
Zo maak je zelf bearnaisesaus
In de keuken
ma 20 sep. - 9:59

Dit heb je nodig: (2 personen)
- 2 eetlepels witte wijn
- 2 eetlepels azijn
- 2 eetlepels water
- 1 eetlepel dragonstengel (of blaadjes)
- 30 gr sjalot (gesnipperd)
- 5 gr tijm
- ½ blaadje laurier
- 1 peterseliestengel
- 1 koffielepel geplette peperbolletjes
- 200 gr geklaarde boter
- 2 eierdooiers (van grote eieren)
- 2 eetlepels gastrique
- 10 gram dragon (grof gehakt) of 3 dragonsteeltjes
- 8 gram kervel (grof gehakt)
- Peper & zout
Aan de slag!
Maak eerst de gastrique:
Snipper de sjalot.
Pluk de blaadjes van de dragon en pluk ook de peterselie.
Stoof de sjalot heel eventjes aan.
Voeg het water, de azijn en de witte wijn toe. Voeg ook de steeltjes van de dragon en de peterselie bij het vocht en laat meekoken. Voeg tenslotte de tijm en laurier toe.
We zijn begonnen met 6 eetlepels vocht (2 eetlepels van ieder). Laat nu de gastrique terug inkoken tot je maar ongeveer 2 eetlepels over houdt. Zeef de gastrique in een andere pan en laat afkoelen.
En dan de saus:
Voeg de eierdooiers bij de gastrique en klop op een zacht vuurtje het geheel op tot een schuimende massa.
Pas goed op dat het eigeel niet begint te bakken in de hoeken. Je kan dit voorkomen door in 8-vorm te roeren.
Haal het eiermengsel vervolgens van het vuur en voeg de gesmolten boter voorzichtig toe.
Kruid tenslotte met peper en zout en voeg de grofgehakte dragon en kervel toe.