Zo maak je zelf heerlijke glühwein

Dit heb je nodig (voor 4 glazen)
- 1 fles rode wijn
- 100 gram rietsuiker (of honing of stroop)
- 1 citroen
- 4 kruidnagels
- 1 kaneelstokje
Aan de slag
- Giet de rode wijn in een kookpot en zet 'm op een zacht vuurtje voor minstens een kwartier. Voeg meteen de suiker, kruidnagel en kaneel toe. Van de citroen doe je alleen de schil erbij. Hoe langer de kruiden kunnen trekken, hoe beter.
- Je kan nog veel meer kruiden toevoegen, zoals steranijs en gember. Je kan in plaats van de citroen ook een sinaasappel gebruiken. Kies wat jij het lekkerste vindt!
- Warm de wijn op tot tegen het kookpunt aan, laat 'm zeker niet koken. Idealiter wordt de wijn niet warmer dan 70 graden.
- Zeef de wijn voor je 'm inschenkt. Je kan de kruiden ook behouden als decoratieve touch in je glas.
- Santé! En laat de wijn zeker niet koud worden, hij is het lekkerst wanneer hij warm is!
Welke wijn kies je het best?
Kies een kruidige wijn, bijvoorbeeld een Rhône-wijn. Die zijn van nature heel geschikt, omdat ze een zoete specerijensmaak hebben. Neem zeker geen wijn van 15 euro, een van 7 euro is al genoeg. Maar hoe beter de wijn, hoe beter natuurlijk het eindresultaat. Door de wijn op te warmen, accentueer je de smaak en een slechte wijn geeft dus ook echt een slechte glühwein.
Je kan trouwens ook restjes wijn goed gebruiken voor glühwein, je kan de restjes rode wijn gewoon bij elkaar voegen en daarna de kruiden toevoegen.