Zo ontlucht je een radiator
Wanneer?
Je doet dit het best:- wanneer je je verwarmingsketel opnieuw start
- wanneer je radiator(en) niet helemaal warm aanvoelt
Hoe?
- Schakel de circulatiepomp uit. Je doet dat simpelweg door de verwarmingsketel in zomerstand te zetten. Wacht totdat de radiatoren volledig afgekoeld zijn.
- Wil je verschillende radiatoren ontluchten? Begin dan met de radiatoren op de laagste verdieping, en werk zo naar boven. Bovenaan verzamelt zich meestal het meeste lucht. Maar ontlucht je enkel de bovenste, dan kan er terug lucht aangezogen worden van de onderste verdiepingen zodra de circulatiepomp weer aan gaat. Geen goed idee dus!
- Draai de temperatuurknop helemaal open.
- Ga op zoek naar de ontluchtingskraan. Dit kan een klein wieltje zijn, of een zeshoekige holle kop met een fijn staafje binnenin. Je vindt het aan de bovenkant van je radiator, aan de kant tegen je temperatuurknop.
- Je hebt een ontluchtingssleutel nodig. Voor een ontluchtingskraan met een zeshoekige kop heb je een speciale vlindersleutel nodig. Anders volstaat een gewone bektang of waterpomptang.
- Hou een bakje of een oude doek onder de ontluchtingskraan. Draai deze voorzichtig open totdat je een fluitgeluid hoort. Na enige tijd komt er ook water uit de ontluchtingskraan. Laat de kraan nog enkele seconden open totdat het waterstraaltje regelmatig wordt. Ziet je water wat grijs? Dat is volkomen normaal: dit is gewoon wat bezinksel uit het circuit.
- Draai de ontluchtingskraan opnieuw dicht. Veel kracht uitoefenen is niet nodig. Hangt er nog een druppeltje water aan de kraan? Dat is geen probleem. Maar als het water eruit blijft lopen, dan moet je de ontluchtingskraan vervangen.
- Stel nadien de thermostaatkraan terug in op de gewenste temperatuur.
Nazorg
Door je radiatoren te ontluchten, zit er misschien te weinig druk in het verwarmingscircuit. Je kan de druk opvoeren door de vulkraan te openen zodat er extra water in het circuit komt. Je vindt die kraan meestal in de buurt van je verwarmingsketel.
Draai de vulkraan rustig open en houd de drukmeter op je verwarmingsketel in de gaten. Draai de kraan dicht zodra de naald van de meter de aanbevolen druk aangeeft. Het wordt meestal aangegeven door de groene zone op de wijzerplaat van de meter. De aanbevolen druk verschilt naargelang het model verwarmingsketel. Toch niet zo zeker van je stuk? Neem dan contact op met een verwarmingstechnicus.