Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top30

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Zo pof je kastanjes

Eten & Drinken

Aha!

wo 5 jan. - 1:30

Niets gezelliger dan samen kastanjes poffen en smullen! Super snel en eenvoudig.
© Canva

Eet alleen de tamme kastanjes

Tamme kastanjes kan je eten, wilde niet! Een tamme kastanje herken je aan de bolster die heel veel fijne stekels heeft. De kastanje zelf heeft een wit pluimpje op zijn kop. Vergis je niet want wilde kastanjes zijn giftig. Voor paarden worden wilde kastanjes trouwens als medicijn gebruikt, vandaar hun bijnaam van paardenkastanjes. Om te poffen neem je het best dikke, grote kastanjes met een glanzende schil. Platte kastanjes zijn nog niet rijp en doffe kastanjes zijn waarschijnlijk al oud. Kijk ook na of de schil beschadigd is want dat kan wijzen op wormen!

Poffen

Haal de kastanjes uit de bolster

Bescherm je handen eventueel met tuinhandschoenen. Als de bolster nog stevig vast zit, kan het helpen er eerst met je voeten op te staan.

Kerf een kruisje in de schil

Zo vermijd je dat de kastanjes ontploffen op het vuur.

Poffen kan op verschillende manieren

Op een vuurkorf

In de gezonde buitenlucht leg je ze in een kastanjepan of op een hittebestendige plaat op een vuurkorf. De kastanjes zijn klaar na ongeveer twintig minuten in de pan.

In de oven

Verspreid de kastanjes op een bakplaat en laat ze ongeveer tien minuten opwarmen op 180°C. Zodra ze zijn opengesprongen, haal je ze eruit.

In de pan

Laat wat boter in de pan smelten en doe de kastanjes erbij. Ze hebben ongeveer 20 minuten nodig om gepoft te worden.

In de open haard

Gebruik gloeiende houtskool om de kastanjes in te leggen. Als ze gepoft zijn, kan je ze eruit halen. Vergeet niet om de as te verwijderen. Kijk uiteraard ook uit dat je jezelf niet verbrandt!

Pellen

Wanneer de kastanjes klaar zijn, leg je ze in een handdoek en rol je ze over elkaar. Zo komt de schil gemakkelijk los.

Extra tips

  • Voor hartige kastanjes voeg je een klontje boter of een snuifje zout toe. Voor een zoete snack kan je alles overgieten met honing of bestrooien met poedersuiker.
  • Ben je niet zeker of je kastanjes nog eetbaar zijn? Leg ze in water: zinken ze, dan zijn ze nog goed. Als ze drijven zijn ze waarschijnlijk uitgehold door ongedierte!

Bron(nen)

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet